Ξεκινάει σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε-Τα θέματα που θα συζητηθούν

ΕΕ θεσμούς

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν την Πέμπτη σχετικά με τη στρατηγική πορεία της ΕΕ και των λαών που θα διευθύνουν τους θεσμούς της για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία και να ενισχύσουν την άμυνα της ίδιας της ΕΕ.


Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν τη διήμερη σύνοδο κορυφής τους υπογράφοντας συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να δείξουν την υποστήριξή τους στη χώρα που μάχεται την εισβολή της Μόσχας για τρίτη χρονιά.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει» και ότι η Ουκρανία πρέπει να πάρει πίσω τα εδάφη που προσάρτησε η Μόσχα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο κορυφής.

Θα ζητήσουν επίσης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ενός δανείου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα κέρδη που παράγονται από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στη Δύση μετά την εισβολή της Μόσχας.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την έλλειψη ετοιμότητας της ΕΕ για μια σύγκρουση, καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να προμηθεύσει το Κίεβο με αρκετά όπλα κατά της Ρωσίας, προκαλώντας εκκλήσεις για μεγαλύτερο συντονισμό των αμυντικών συστημάτων της ΕΕ και επενδύσεις σε αμυντικές βιομηχανίες.


Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία κάλεσαν την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να οικοδομήσει μια αμυντική γραμμή κατά μήκος των συνόρων του μπλοκ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να προστατεύσει την ΕΕ από στρατιωτικές απειλές και άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες από τη Μόσχα.

Οι επενδύσεις στην άμυνα πρόκειται να αποτελέσουν μέρος της «στρατηγικής ατζέντας» της ΕΕ επί της οποίας οι ηγέτες σκοπεύουν να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής — ένα έγγραφο που λέει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε τι θέλουν να επικεντρωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους 2024-2029.

Εκτός από την άμυνα, το σχέδιο στρατηγικής ατζέντας που είδε το Reuters καλεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ ώστε να αντέξει καλύτερα την οικονομική πίεση από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την προετοιμασία του μπλοκ για τη διεύρυνση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.


Στόχος είναι να βοηθηθεί ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, να καταρτίσει ένα πρόγραμμα εργασίας. Οι 27 εθνικοί ηγέτες αναμένεται να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Γερμανίας για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.


Στο πλαίσιο ενός πακέτου που συμφωνήθηκε από τρεις φιλοευρωπαϊκές κεντρώες πολιτικές ομάδες, ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα προεδρεύσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας θα είναι επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Οι τρεις ομάδες -η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι- διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί η δέσμη μέτρων στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αντίσταση, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να επικρίνουν τη συμφωνία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο