Yellen:«Αυξανόμενοι οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ρωσία»

Yellen

τράπεζες Ρωσία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους που λειτουργούν στη Ρωσία και οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που διαπιστώθηκε ότι βοηθούν τις συναλλαγές για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Εξετάζουμε πιθανώς μια πιο σκληρή επιτάχυνση των κυρώσεων μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Yellen σε συνέντευξή του στο Reuters, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να προσδιορίσει τυχόν τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των οικονομικών της G7 στη βόρεια Ιταλία, η Yellen είπε ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές των τραπεζών στη Ρωσία θα επιβληθούν μόνο «αν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η λειτουργία στη Ρωσία δημιουργεί τρομερό κίνδυνο. ” αυτή πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα εάν θα ήθελε να δει την αυστριακή Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία, η Yellen είπε: «Πιστεύω ότι οι επόπτες τους τους συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για το τι κάνουν εκεί».

Φύγετε

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta είχε σαφείς οδηγίες προς τις ιταλικές τράπεζες το Σάββατο λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι δανειστές πρέπει να «φύγουν» από τη Ρωσία γιατί η παραμονή στη χώρα φέρνει «πρόβλημα φήμης».

Η Raiffeisen είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανειστής που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, ακολουθούμενος από την UniCredit. Ένας άλλος μεγάλος ιταλικός δανειστής, η Intesa Sanpaolo (OTC:ISNPY) εργάζεται για να διαθέσει τις ρωσικές δραστηριότητές του.

Η νέα δευτερεύουσα αρχή κυρώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών την εξουσία να αποκόψει τις τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην παράκαμψη των πρωτογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων οντοτήτων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Yellen και άλλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν πει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι ολοένα και περισσότερο μια «οικονομία πολέμου», καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ μη στρατιωτικών και στρατιωτικών συναλλαγών ή συναλλαγών διπλής χρήσης.

Η ύπαρξη των δευτερογενών κυρώσεων έχει ήδη παγώσει τη δέσμευση των τραπεζών με τη Ρωσία, αλλά η Yellen εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ρωσία καταφέρνει να βρει δρόμους για την απόκτηση αγαθών που απαιτούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παραγωγής, επικαλούμενη συναλλαγές μέσω Κίνας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας.

Προειδοποιητικό σημείωμα

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε γραπτώς τη Raiffeisen ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε δολάρια θα μπορούσε να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, επικαλούμενος μια προτεινόμενη συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) με έναν Ρώσο μεγιστάνα που έχει τιμωρηθεί. είδε αυτή την αλληλογραφία στο Reuters.

Μετά την προειδοποίηση, η Raiffeisen απέσυρε τα σχέδια για το βιομηχανικό μερίδιο που συνδέεται με τον μεγιστάνα Oleg Deripaska, σηματοδοτώντας μια οπισθοδρόμηση για τον δανειστή περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πίεση υπογράμμισε την προθυμία της Ουάσιγκτον να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς δεσμούς τους.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας Φρανκφούρτη την Τρίτη, η Yellen προειδοποίησε τους διευθυντές τραπεζών να εντείνουν τις προσπάθειες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να τερματίσουν τις προσπάθειες καταστρατήγησης για να αποφευχθεί η πιθανότητα αυστηρών κυρώσεων.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο