Yellen:«Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις»

Yellen

Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, καθώς ξεκίνησε τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να εξάγει τον δρόμο της προς την ταχεία ανάπτυξη και θα επωφεληθεί από τη μείωση της πλεονάζουσας βιομηχανικής ικανότητας που πιέζει άλλες οικονομίες, δήλωσε η Γέλεν σε παρατηρήσεις σε ακροατήριο περίπου 40 εκπροσώπων του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Γκουανγκζού.

Η Γέλεν αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα σε μια σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα.

«Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενους κινδύνους σε νέους τομείς», δήλωσε η Γέλεν, λέγοντας ότι θα εγείρει την ανησυχία στις συναντήσεις.

Η Γέλεν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υπερπαραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών, ημιαγωγών και άλλων αγαθών της Κίνας που πλημμυρίζουν τις παγκόσμιες αγορές ενόψει της πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι υγιές για την Κίνα και βλάπτει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες.

Ενώ Σινο-ΗΠΑ Οι εντάσεις για μια σειρά θεμάτων έχουν κλιμακωθεί, η Γέλεν υπογράμμισε τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Είπε ότι μια οικονομική ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί και τις δύο πλευρές εργάζεται για μέτρα για τον περιορισμό των οικονομικών κινδύνων από μια πιθανή χρεοκοπία τραπεζών και στις δύο οικονομίες.

«Πραγματοποιήσαμε τεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των πλευρών μας, συμπεριλαμβανομένης μιας άσκησης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού την πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ ή στην Κίνα», δήλωσε η Γέλεν, χωρίς να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα αυτής της αξιολόγησης.

Η Κίνα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% για το 2024, τροφοδοτούμενος εν μέρει από περισσότερες επενδύσεις σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας, καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση ακινήτων και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας χρειάζεται μια σημαντική αναθεώρηση για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και να μειώσει την παραδοσιακή μεγάλη εξάρτησή της από τις επενδύσεις.

Η Γέλεν συναντήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή με τον κυβερνήτη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ Γουάνγκ Γουεϊζόνγκ και είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λίβενγκ. Η Γέλεν είπε στον Γουάνγκ ότι οι αμερικανικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι χρειάζονται «ίσους όρους ανταγωνισμού» και ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτή και άμεση επικοινωνία σε τομείς όπου διαφωνούν.

«Αυτό περιλαμβάνει το ζήτημα της βιομηχανικής ικανότητας της Κίνας, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις», δήλωσε η Γέλεν.

Ορισμένοι εμπορικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν την αυξημένη κριτική των ΗΠΑ για το οικονομικό μοντέλο της Κίνας που επικεντρώνεται στην παραγωγή, τις επιδοτήσεις και το χρέος ως ένα αρχικό βήμα προς την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και τα προϊόντα καθαρής ενέργειας για την προστασία της βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Η Γέλεν απέφυγε να εγείρει απειλές για νέους εμπορικούς φραγμούς, αλλά δήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Γκουανγκζού ότι δεν θα αποκλείσει περισσότερες ενέργειες για την προστασία μιας νεοσύστατης αμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ηλιακή ενέργεια και άλλα αγαθά από τις κινεζικές εισαγωγές σε μειωμένες τιμές.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στην κινεζική πολιτική ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της Γέλεν, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ήταν σημαντικό να εξηγηθούν οι κίνδυνοι που παρουσιάζουν οι υπερεπενδύσεις σε ορισμένους τομείς – και η σχετικά αδύναμη καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα – τόσο για την οικονομία της Κίνας όσο και για τους εμπορικούς εταίρους της.

Η Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι μέρος του στόχου της στη συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους ήταν να δημιουργήσει «ανθεκτικούς διαύλους επικοινωνίας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Εκτός από τους κινδύνους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συνεργάζονται για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος και σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν στο μήνυμα της Γέλεν σχετικά με τους κινδύνους της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα, λέγοντας ότι ήταν ένα παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Ενώ είναι απλώς βασικά οικονομικά ότι τα πλεονάζοντα προϊόντα αναζητούν φυσικά αγορές αλλού μόλις ικανοποιηθεί η εγχώρια ζήτηση, και τα δυτικά έθνη το κάνουν αυτό εδώ και αιώνες, όταν πρόκειται για την Κίνα, γίνεται ένα «πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» που απειλεί τον κόσμο», ανέφερε η China Daily.

Οι συναντήσεις της Γέλεν, οι οποίες συνεχίζονται στο Πεκίνο από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Η κορυφαία αξιωματούχος των ΗΠΑ σε αυτές τις συνομιλίες, η υφυπουργός Εμπορίου Μαρίσα Λάγκο, εξέφρασε επίσης «έντονες ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών τομέων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Shouwen εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, τις κυρώσεις και αυτό που αποκάλεσε άδικη μεταχείριση των κινεζικών εταιρειών λόγω των εθνικών περιορισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι μια σταθεροποιητική δύναμη», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο