Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια: Aπό το 2008 έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος 102 δισ. ευρώ!!

Η γενική άποψη είναι ότι το haircut στα ομόλογα 72% με βάση το PSI+ ήταν καταστροφική εξέλιξη που οδήγησε σε υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση τις ελληνικές τράπεζες.
Η ζημιά από το PSI+ για τις ελληνικές τράπεζες έφθασε τα 35 δισεκ.

  • Ναι είναι αλήθεια.

Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια από το 2008 έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος 102 δισεκ. ευρώ…

Πως προκύπτουν τα 102 δισεκ. κρατική βοήθεια;

Α)Νόμος Αλογοσκούφη 8 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες, αυτά τα κεφάλαια αποπληρώθηκαν έντοκα.

Β)Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 ανακεφαλαιοποιήσεις funding gap κάλυψη χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες, Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) 54 δισεκ. ευρώ. Από τα κεφάλαια αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συγκεντρώσει 3,5 με 4 δισεκ. ζημιά δηλαδή 50 δισεκ.

Γ)DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ. που μειώνεται λόγω της κερδοφορίας των τραπεζών – Το DTC είναι φορολογική απαίτηση των τραπεζών –

Δ)Ηρακλής για τα NPEs παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 17,4 δισεκ. (οι τράπεζες χωρίς τον Ηρακλή θα είχαν διενεργήσει ακόμη 5-6 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις δηλαδή πρόσθετες ζημιές).

Οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι πραγματικό κεφάλαιο αλλά σίγουρα είναι τεράστια στήριξη… Εικάζουμε ότι την ζημιά στον Ηρακλή… θα την πληρώσει όχι ο εγγυητής το δημόσιο αλλά οι τράπεζες και για τον λόγο αυτό οι εποπτικές αρχές επιμένουν για μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα…

Ε)Στήριξη τραπεζών όπως Titlos Εθνικής, swaps ομολόγων με τράπεζες και άλλες παρεμβάσεις 4,5 δισεκ. ευρώ

Άθροισμα 102 δισεκ. ευρώ….

  • Οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από το PSI+ αλλά έλαβαν συνολικά 102 δισεκ. βοήθεια από το κράτος με διάφορες μορφές Οπότε ναι το haircut στα ομόλογα ήταν μεγάλη ζημιά αλλά πήραν βοήθεια 102 δισεκ.

Β.Ν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο