Υπερκαλύφθηκε η διάθεση μετοχών της Aramco από την Σαουδική Αραβία

Aramco

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αντλήσει περισσότερα από 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη δευτερογενή προσφορά των μετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco (TADAWUL:2222), αφού τις τιμολογήσει προς το χαμηλότερο άκρο ενός εύρους τιμών στα 27,25 ριάλ (7,27 δολάρια), δήλωσαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την Παρασκευή.

Το βιβλίο της Aramco καλύφθηκε τέσσερις έως πέντε φορές κοντά στο κατώτατο σημείο του εύρους τιμών από 26,7 έως 29 ριάλ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η Aramco δεν έκανε αμέσως κάποιο σχόλιο. Το γραφείο επικοινωνιών της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα χάσει τους στόχους, αποτελούν βασικό στοιχείο του σχεδίου του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαφοροποιήσει την οικονομία μακριά από το πετρέλαιο. Η προσφορά είναι μια νέα δοκιμασία της ικανότητας του βασιλείου να προσελκύσει μετρητά στο εξωτερικό, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές σε ποιο βαθμό η πώληση μετοχών άνοιξε την όρεξη των διεθνών επενδυτών.

Το σχέδιο, που ονομάστηκε Vision 2030, έχει ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα τόσο ποικίλα όσο τα ηλεκτρικά οχήματα και οι φουτουριστικές πόλεις στην έρημο, κυρίως μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Πηγές και αναλυτές έχουν πει ότι το PIF είναι πιθανό να είναι δικαιούχος των εσόδων από την πώληση μετοχών, αν και ορισμένοι έχουν προτείνει ότι τα κεφάλαια μπορεί επίσης να καλύψουν εν μέρει το πιθανό έλλειμμα του προϋπολογισμού του βασιλείου φέτος.

Η τιμολόγηση είναι μια έκπτωση σχεδόν 4% σε σχέση με το σημείο όπου έκλεισαν οι μετοχές της Aramco την Πέμπτη και δίνει στην Aramco αποτίμηση περίπου 1,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με την τιμή της μετοχής της την Πέμπτη, ήταν περίπου 1,83 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πωλεί μερίδιο περίπου 0,64% στην Aramco. Η προσφορά θα μπορούσε στη συνέχεια να ενισχυθεί στο 0,7% του πετρελαϊκού γίγαντα σε μια λεγόμενη επιλογή greenshoe, η οποία επιτρέπει στους τραπεζίτες να χρησιμοποιούν μετοχές για να σταθεροποιήσουν την τιμή της προσφοράς.

Εάν ασκηθεί αυτή η επιλογή, η Aramco θα συγκεντρώσει περίπου 12,36 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του 2019 για να συγκεντρώσει 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη IPO στον κόσμο.

Οι τράπεζες για τη συμφωνία έλαβαν εντολές μέχρι την Πέμπτη και οι μετοχές πρόκειται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την επόμενη Κυριακή στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας του Ριάντ.

Η προσφορά έχει την κωδική ονομασία Project Bond και βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μήνες ως βασικό βήμα για την προσέλκυση ενός ευρύτερου φάσματος επενδυτών μετά την IPO ρεκόρ της Aramco, ανέφεραν πηγές.

Η συμφωνία θα είναι μια δοκιμασία ενδιαφέροντος για τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας μετά τη χλιαρή ζήτηση από διεθνείς επενδυτές για αυτή την IPO εν μέσω ανησυχιών για υψηλή αποτίμηση, κυβερνητικό έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας και ενεργειακή μετάβαση μακριά από υδρογονάνθρακες.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο