Υπό απέδωσε έπειτα από 5 χρόνια το sovereign wealth fund της Νορβηγίας

Νορβηγίας

Το κρατικό sovereign wealth fund της Νορβηγίας, ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, απέτυχε να επιτύχει τον στόχο αναφοράς του για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, εν μέσω ζημιών σε μη εισηγμένα ακίνητα, ακόμη και όταν οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν.

Το ταμείο επέστρεψε σε κέρδη πέρυσι, κερδίζοντας 16,1%, που ισοδυναμεί με περίπου 213 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη. Έπεσε κάτω από τον δείκτη αναφοράς του κατά 18 μονάδες βάσης, η πρώτη τέτοια αστοχία από το 2018.

Νορβηγίας

Το ταμείο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να διαχειρίζεται τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εξωτερικό, είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ιδιοκτήτης μετοχών στον κόσμο και οι αποδόσεις του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις της αγοράς.

Το ταμείο – γνωστό ως Norges Bank Investment Management – επενδύει σύμφωνα με μια αυστηρή εντολή που ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα περιορισμένα περιθώρια που έχει. Διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία σε σταθερό εισόδημα, ακίνητα και ανανεώσιμες υποδομές, αλλά αποκλείεται από ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen επανέλαβε ότι προετοιμάζεται για ανιαρές επιδόσεις από τις αγορές τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν.

ο NBIM κέρδισε περίπου 21% στις μετοχές – οι οποίες αποτελούσαν περισσότερο από το 70% του ενεργητικού του – και σημείωσε άνοδο 6,1% στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Οι μη εισηγμένες συμμετοχές της σε ακίνητα σημείωσαν πτώση άνω του 12%, ενώ η απόδοση των μη εισηγμένων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 3,7%.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο συγκρίνεται με έναν δείκτη αναφοράς που βασίζεται στον παγκόσμιο δείκτη FTSE Global All Cap Index για τις μετοχές και στους δείκτες Bloomberg Barclays για το σταθερό εισόδημα.

Η νορβηγική κυβέρνηση κατέθεσε 711 δισεκατομμύρια κορώνες (68 δισεκατομμύρια δολάρια) στο ταμείο το 2023. Η αγοραία αξία του ταμείου έχει πλέον ανέλθει σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο