Υποχωρεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους

χρέους

Ο κίνδυνος της κρίσης χρέους που έχει επισκιάσει την παγκόσμια οικονομία για τέσσερα χρόνια αρχίζει να υποχωρεί, ανέφερε την Τετάρτη η Λέσχη των πλούσιων πιστωτριών χωρών του Παρισιού στην ετήσια έκθεσή της για το 2023.


Μια σειρά χρεοκοπιών, από τη Ζάμπια έως τη Σρι Λάνκα, ξεκίνησε το 2020, όταν η πανδημία COVID-19 πυροδότησε μια σειρά οικονομικών σοκ που συνεχίστηκαν πέρυσι με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια να επιδεινώνουν την πίεση στα εύθραυστα οικονομικά σε πολλά φτωχά έθνη.


Τώρα, η ομάδα δήλωσε ότι η παλίρροια αλλάζει, ακόμη και όταν επίκεινται συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους σε χώρες όπως η Ουκρανία και θανατηφόρες διαμαρτυρίες ξεσπούν στην Κένυα για αυξήσεις φόρων με στόχο την κυριαρχία του δημόσιου χρέους.


«Το φάντασμα μιας άλλης μεγάλης κρίσης χρέους υποχωρεί σιγά-σιγά», ανέφερε η ομάδα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησής της στο Παρίσι.

«Ωστόσο, η επαγρύπνηση παραμένει στην ημερήσια διάταξη – σε μια εποχή που πολλοί δανειολήπτες έχουν σημαντικές εξωτερικές αποπληρωμές που λήγουν, περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και μεγάλες επενδυτικές ανάγκες».


Η Λέσχη των Παρισίων, που αποτελείται από 22 επίσημες πιστώτριες χώρες, δήλωσε ότι η επιστροφή των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής στις αγορές ευρωομολόγων φέτος, η σταθεροποίηση των επιπέδων χρέους των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η πιθανή κορύφωση των παγκόσμιων επιτοκίων προκαλούν αισιοδοξία.


Ωστόσο, αρκετές ανησυχίες κρύβονται μεταξύ των γραμμών της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των συνομιλιών για το χρέος για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου – που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο – είναι κατάλληλος για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης S&P, σε μια συμβολή στην έκθεση, επισημαίνει επίσης ανησυχίες για την ίδια την έκδοση χρέους ευρωομολόγων της Αφρικής που η Λέσχη των Παρισίων επισημαίνει ως λόγο αισιοδοξίας.


Ο Roberto Sifon Arevalo της S&P δήλωσε ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να εκδώσουν ένα «ανησυχητικό επίπεδο» χρέους κοντά στα 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Η Ουκρανία, της οποίας η οικονομική μοίρα παραμένει επισφαλής μετά την προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρεται μόνο σε έναν πίνακα των 99 σελίδων της έκθεσης. Η χώρα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, δήλωσε αξιωματούχος της Λέσχης του Παρισιού.

Η Κίνα


Η έκθεση θίγει επίσης τις προσπάθειες της Λέσχης των Παρισίων να καταστήσει τις συνομιλίες για το χρέος πιο διαφανείς – μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας ανταλλαγής δεδομένων για το 2023 με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είπε ότι επιτρέπει στην Τράπεζα να διεξάγει ασκήσεις συμφιλίωσης μεγάλης κλίμακας.


Ωστόσο, η Manuela Francisco της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε επίσης ότι τα θολά όρια μεταξύ των ομάδων πιστωτών – με περισσότερους κρατικά ελεγχόμενους δανειστές να χρεώνουν επιτόκια άνω του 5% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος – συνεχίζουν να πιέζουν τα οικονομικά τους.


Η Κίνα, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος διμερής δανειστής σε μια σειρά από χώρες χαμηλού εισοδήματος, έχει ένα περίπλοκο δίκτυο δανεισμού μέσω κρατικά ελεγχόμενων οντοτήτων που ο κόσμος έχει αγωνιστεί να ξεδιαλέξει.

Ο Xuan Changneng, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δεν ανανέωσε το αίτημα του Πεκίνου προς τους πολυμερείς δανειστές να αναλάβουν απώλειες από το χρέος τους, αλλά τους προέτρεψε να παράσχουν περισσότερες επιχορηγήσεις και δανεισμό με ένα «βαθύτερο επίπεδο ευνοϊκότητας».


«Πρέπει να επιδείξουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους», έγραψε.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της Αιθιοπίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι επίσημοι πιστωτές ανέστειλαν τις αποπληρωμές του χρέους της Αιθιοπίας μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα του Ταμείου.


«Η Γραμματεία ελπίζει ότι η Αιθιοπία και το ΔΝΤ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους ενός προγράμματος κατά τη διάρκεια του 2024».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο