Υποχώρησαν 1% οι τιμές του χρυσού την Δευτέρα

χρυσός

Υποχώρησαν 1% οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη για τον πληθωρισμό και αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

O spot χρυσός έχασε 1% στα 2.336,76 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε σε ποσοστό 1,3% και έκλεισε στα 2.343 δολ. ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed για την πορεία των επιτοκίων το δεύτερο μισό του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Phillip Jefferson υπογράμμισε σήμερα ότι η Fed θα πρέπει να κρατήσει σταθερή πορεία στη νομισματική πολιτική μέχρι να είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει στον στόχο του 2%.

Η Fed αναζητά στοιχεία ότι οι μετριάζονται οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ανέφερε ο αξιωματούχος της Fed.  “Νομίζω ότι το κατάλληλο θα είναι να κρατήσουμε το επιτόκιο μας σε περιοριστική περιοχή”, πρόσθεσε ο Jefferson μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιεί η Federal Reserve Bank of Cleveland.

Σημείωσε παράλληλα ότι η αμερικανική οικονομία είναι “σε ισχυρή θέση όσον αφορά την απασχόληση, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, συνεχίζεται η ανάπτυξη”. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, “η υποχώρηση του πληθωρισμού έχασε την ορμή της το α’ τρίμηνο του 2024 και αυτό, για μένα, αποτελεί πηγή ανησυχίας”.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η Fed να μειώσει δύο φορές τα επιτόκια της φέτος, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 63% για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Οι επενδυτές περιμένουν και τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη, που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το spot ασήμι κέρδισε 0,3% στα 28,23 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο έχασε 1,7% στα 961,50 δολ. ανά ουγγιά. Η πλατίνα επέστρεψε σε υψηλό ενός έτους, με κέρδη 0,6% στα 1.000,55 δολ. ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο