Υποχώρησαν τα κέρδη του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ στο Q1

Ασίας

HKEX

Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) ανακοίνωσε πτώση 13% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου την Τετάρτη, καθώς οι υποτονικές συναλλαγές και οι υποτονικές δραστηριότητες εισαγωγής στο χρηματιστήριο επιβάρυναν τις δραστηριότητές του.

Τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd (HKEX) μειώθηκαν στα 2,97 δισ. δολάρια HK$ (379 εκατ. δολάρια), αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,82 δισ. δολάρια HK$ που συγκέντρωσε η LSEG.

Η πτώση των κερδών αναδεικνύει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η HKEX, η οποία έχει υποφέρει από τα τέλη του 2020 από την καταστολή του Πεκίνου σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και αγωνίζεται να αναζωογονήσει τις εισαγωγές και τις συναλλαγές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικής αστάθειας.

Το χρηματιστήριο, κάποτε ο κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για αρχικές δημόσιες εγγραφές, διολίσθησε στη δέκατη θέση το πρώτο τρίμηνο όσον αφορά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω ΑΜΚ, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Τα κέρδη του διαχειριστή του χρηματιστηρίου αυξήθηκαν στα τέσσερα τρίμηνα από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, κυρίως λόγω των κερδών των δικών του επενδυτικών κεφαλαίων και μιας χαμηλής βάσης για τις αντίστοιχες περιόδους του προηγούμενου έτους. Από τον Οκτώβριο του 2023, η υποτονική διαπραγμάτευση και οι στατικές δραστηριότητες εισαγωγής στο χρηματιστήριο έχουν μειώσει τα έσοδά της.

Το HKEX ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία του φέτος, με την Bonnie Chan να αναλαμβάνει τη θέση του CEO τον Μάρτιο και το διοικητικό συμβούλιο να εκλέγει νέο πρόεδρο αργότερα εντός της ημέρας, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Η Chan ανέφερε σε δήλωσή της ότι “παρά το επικρατούν σκηνικό” είναι “αισιόδοξη για την ικανότητα του HKEX να αξιοποιήσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας, τις σημαντικές ευκαιρίες σύνδεσης με τους ταχέως αναπτυσσόμενους κόμβους κεφαλαίων της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής”.

Τα έσοδα του HKEX κατά το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6% στα 5,2 δισεκατομμύρια HK$, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εσόδων από τις συναλλαγές και τα τέλη εισαγωγής.

Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου, ωστόσο, δήλωσε ότι ο αγωγός IPO παρέμεινε “υγιής” με 85 ενεργές αιτήσεις.

Συνολικά 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ αντλήθηκαν από 12 εταιρείες μέσω ΑΜΚ κατά τους πρώτους τρεις μήνες, μειωμένα κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η μικρότερη συγκέντρωση κεφαλαίων από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Οι μεγαλύτερες εισαγωγές στο οικονομικό κέντρο της Ασίας παραμένουν άπιαστες, με την Alibaba (NYSE:BABA) να αποφασίζει τον περασμένο μήνα να εγκαταλείψει το σχέδιο IPO της μονάδας logistics της επικαλούμενη τις δυσοίωνες προοπτικές των αγορών.

Το London Metal Exchange, το οποίο ανήκει στο HKEX, είδε τα τέλη διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης να αυξάνονται κατά 40% και 39%, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας την έντονη δραστηριότητα στις συναλλαγές παραγώγων μετάλλων.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο