Υποχώρησε από το υψηλό 11 μηνών ο PMI Υπηρεσιών στην Βρετανία

BoE υπηρεσιών

Η ανάπτυξη μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών της Βρετανίας υποχώρησε τον Μάιο από το υψηλό 11 μηνών του Απριλίου και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διευκολύνοντας ενδεχομένως το έδαφος για μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αργότερα φέτος.


Ο δείκτης S&P Global UK Services Purchasing Managers’ Index άγγιξε χαμηλό έξι μηνών στις 52,9 μονάδες, χαμηλότερα από τις 55,0 μονάδες του Απριλίου, σύμφωνα με προηγούμενη προσωρινή μέτρηση.

Ο σύνθετος δείκτης PMI – ο οποίος περιλαμβάνει τον PMI μεταποίησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα – υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στις 53,0 μονάδες από το υψηλό ενός έτους του Απριλίου στις 54,1 μονάδες.

Η S&P δήλωσε ότι τα στοιχεία ήταν συμβατά με την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ήμισυ του ρυθμού του πρώτου τριμήνου, αν και βελτίωση σε σχέση με τη ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τα στοιχεία είναι απίθανο να φέρουν μεγάλη ανακούφιση στον πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οδεύει προς μια βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές στις 4 Ιουλίου. Αλλά είναι πιθανό να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της BoE ότι πλησιάζει η ώρα για μείωση των επιτοκίων.

Οι τιμές παραγωγού τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον σύνθετο δείκτη αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

“Αυτό είναι τώρα τρεις μήνες μετά την πτώση του πληθωρισμού των τιμών πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών – αυτό θα είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (της BoE) και υποδηλώνει ότι η πορεία των τιμών των υπηρεσιών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Joe Hayes.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η BoE θα μείωνε τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τώρα δεν τιμολογούν μείωση των επιτοκίων πριν από τον Αύγουστο το νωρίτερο – εν μέρει λόγω του επίμονου πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και του συνεχιζόμενου υψηλού ρυθμού πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών στη Βρετανία.

Παρά την επιβράδυνση, η S&P σημείωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν πάνω από τα προ COVID επίπεδα.

Οι επιχειρήσεις ήταν «έντονα αισιόδοξες» για τις προοπτικές, οι οποίες, σύμφωνα με την S&P, αντικατοπτρίζουν τις ελπίδες για χαμηλότερα επιτόκια καθώς και για ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Τα επίπεδα στελέχωσης αυξήθηκαν ελαφρώς, σε αντίθεση με την αδύναμη εικόνα στα επίσημα στοιχεία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο