Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό της φέτος τον Σεπτέμβριο, καθώς η ζήτηση μειώθηκε απότομα παρά του ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους, έδειξε έρευνα την Τρίτη.
Η ύφεση ήταν ευρείας βάσης και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε την πιο έντονη επιδείνωση των συνθηκών εργοστασίων εδώ και 12 μήνες.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,0 τον Σεπτέμβριο, αν και λίγο πριν από την προκαταρκτική εκτίμηση στο 44,8, αλλά πέρα από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, έπεσε στο χαμηλό εννέα μηνών του 44,9 από 45,8 τον Αύγουστο, αλλά ήταν μπροστά από την αρχική εκτίμηση του 44,5.
“Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης πιθανότατα θα μειωθεί κατά περίπου 1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Με τις εισερχόμενες παραγγελίες να πέφτουν κατακόρυφα, μπορούμε να περιμένουμε νέα πτώση στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. .
Σε ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει επικείμενη ανάκαμψη, η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος, παρόλο που τα εργοστάσια επέστρεψαν στη μείωση των τιμών. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στο 49,2 από 51,1.
Ο πληθωρισμός πιθανότατα υποχώρησε στο 1,8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη, κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2,0%. Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δύο φορές φέτος και θα το κάνει ξανά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
“Η ΕΚΤ θα χαρεί να δει ότι οι τιμές αγοράς μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ειδικά μετά από τρεις μήνες ανόδου των τιμών. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνέβαλε στη μείωση του κόστους των εισροών και οι εταιρείες μετέφεραν μέρος αυτής της εξοικονόμησης στους πελάτες τους.” είπε ο de la Rubia.
“Αλλά ας μην αισθανόμαστε πολύ άνετα – αυτές οι μειώσεις τιμών μπορεί να μην διαρκέσουν. Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να θερμαίνεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι τιμές της ενέργειας να εκτιναχθούν ξανά.”
www.investing.com