Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο

πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός του κινεζικού δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, καθώς η κατανάλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υποτονική ενόψει της αβέβαιης οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, σημειώνοντας τη μικρότερη συρρίκνωση από τον Φεβρουάριο του 2023 εν μέσω ενδείξεων βιώσιμης ανάκαμψης στον βιομηχανικό τομέα.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη. Η ανάγνωση ήταν ασθενέστερη από τις προσδοκίες για αύξηση 0,4% και παρέμεινε αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ συρρικνώθηκε κατά 0,1%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες ότι θα παραμείνει αμετάβλητος από τον Μάιο.

Η ανάγνωση έρχεται καθώς οι κινεζικές καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό υπό πίεση από τις επίμονες ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, η οποία είδε τους καταναλωτές να μειώνουν δραστικά τις διακριτικές δαπάνες κατά το παρελθόν έτος.

Ωστόσο, η ανάγνωση έδειξε ότι η Κίνα είχε παραμείνει τουλάχιστον εκτός αρνητικού πληθωρισμού, εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών τόνωσης από το Πεκίνο.

Ωστόσο, η βελτίωση του μεταποιητικού τομέα της Κίνας αντανακλάται στη βελτίωση του πληθωρισμού στις πύλες των εργοστασίων, καθώς η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε από τη σταθερή ζήτηση στο εξωτερικό.

Ο πληθωρισμός PPI συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για πτώση 1,5%. Η μέτρηση βελτιώθηκε επίσης δραστικά από την πτώση 2,5% που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο τεράστιος βιομηχανικός τομέας της Κίνας βελτιώθηκε σταθερά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω συνεπούς πολιτικής στήριξης και καθώς η ζήτηση στο εξωτερικό παρέμεινε ισχυρή παρά τις αυξημένες οικονομικές αντιξοότητες.

Ωστόσο, ο βιομηχανικός τομέας αντιπροσωπεύει μόνο μία πτυχή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με τη συνεχιζόμενη αδυναμία των καταναλωτικών δαπανών να παρουσιάζει μικτές οικονομικές προοπτικές.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο