Υποχώρησε ο PMI Μεταποίησης στην Βρετανία

χρηματιστήρια

ναυτιλία μεταποίησης

Η ανάπτυξη της βρετανικής μεταποιητικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα από το υψηλό 22 μηνών του Μαΐου, καθώς η συνεχιζόμενη διαταραχή στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης από πελάτες στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.


Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών Μεταποίησης της S&P Global στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από 51,2 τον Μάιο. Η τελική ένδειξη ήταν χαμηλότερη από 51,4 στα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου.


Η S&P δήλωσε ότι η γενική εικόνα ήταν θετική, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται, αλλά η απασχόληση μειώθηκε, οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν και το κόστος εισροών των κατασκευαστών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2023.


“Τα ζητήματα ναυτιλίας που προέκυψαν από την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας, τα χαμηλά αποθέματα στους προμηθευτές, η ανεπαρκής χωρητικότητα των πωλητών και τα ζητήματα των λιμένων οδήγησαν σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης”, ανέφερε η S&P.


Ενώ η παραγωγή και οι συνολικές νέες παραγγελίες αυξήθηκαν σχεδόν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, οι παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν για 29ο συνεχόμενο μήνα, λόγω των καθυστερήσεων αποστολής και του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Η διεθνής ναυτιλία έχει διαταραχθεί από τον Νοέμβριο από επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι μαχητές Χούτι της Υεμένης, μια ομάδα ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, η οποία λέει ότι οι επιθέσεις είναι αλληλέγγυες με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.


Πολλά πλοία επέλεξαν να αποφύγουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας προς τη διώρυγα του Σουέζ, κάνοντας το μακρύτερο ταξίδι γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.


Τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Βρετανίας – ο οποίος αποτελεί το 10% της οικονομίας – αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 1,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, τη δεύτερη ισχυρότερη τριμηνιαία επέκτασή του από τις αρχές του 2021.

Ο όγκος των εξαγωγών αγαθών μειώθηκε κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο, αν και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας δήλωσε ότι αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές σε μη νομισματικό χρυσό – ένα ακανόνιστο στοιχείο που συχνά στρεβλώνει τις βρετανικές εμπορικές στατιστικές.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο