Υποχωρούν οι τιμές του αργού

πετρέλαιο

Το πετρέλαιο υποχώρησε, περιορίζοντας ένα εβδομαδιαίο κέρδος, καθώς η πτώση των αγορών μετοχών στην Ευρώπη και την Ασία πρόσθεσε στις αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση για το εμπόρευμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 0,4% στο Λονδίνο, συρρικνώνοντας την άνοδο αυτής της εβδομάδας στο 3,5%. Οι προοπτικές για το αργό πετρέλαιο έχουν σκοτεινιάσει καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε τις προβλέψεις για την αύξηση της κατανάλωσης φέτος και προειδοποίησε για ένα «σημαντικό πλεόνασμα» μακροπρόθεσμα.

Η δεκαετής άνθηση της Κίνας στην επεξεργασία πετρελαίου θα μπορούσε να κλονιστεί φέτος για πρώτη φορά σε δεδομένα που εκτείνονται από το 2004 – εξαιρουμένου ενός 2022 που επλήγη από τον Covid – σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές της αγοράς που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα προχώρησαν σε μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, ψύχοντας το κλίμα της αγοράς.

πετρέλαιο

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ακόμη αβέβαιες οικονομικές προοπτικές για τις μεγάλες οικονομικές περιοχές, δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών προς το παρόν», δήλωσε η Barbara Lambrecht, αναλύτρια της Commerzbank AG.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Ιανουάριο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία. Στην Ασία, ο δείκτης Ασίας-Ειρηνικού της MSCI υποχώρησε καθώς οι απώλειες στις μετοχές της Αυστραλίας και της Κίνας αντιστάθμισαν τα κέρδη στον δείκτη αναφοράς της Ιαπωνίας.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 11% από την κορυφή που επιτεύχθηκε στα μέσα Απριλίου, λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και σημάδια πλημμύρας νέων προμηθειών πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλα μέρη της Αμερικής. Η αγορά ταλαντεύτηκε για λίγο αφού η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ περιέγραψε σχέδια για σταδιακή αποκατάσταση της σταματημένης παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο, αλλά σταθεροποιήθηκε αφού ο όμιλος σηματοδότησε ότι μπορεί να μην προχωρήσει.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια διατηρούνται σε μια ανοδική, οπισθοδρομική δομή, όπου τα μεταγενέστερα συμβόλαια διαπραγματεύονται με έκπτωση σε πλησιέστερα, υποδεικνύοντας περιορισμένες προμήθειες. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του Brent ήταν στα 40 σεντς το βαρέλι προς τα πίσω, σε σύγκριση με 28 σεντς πριν από μια εβδομάδα.

πηγή:www.boomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο