Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

πετρέλαιο

πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές παρέμειναν αβέβαιες σχετικά με τις περαιτέρω περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ μετά την καθυστέρηση της συνάντησης αυτή την εβδομάδα, ενώ η αναμονή μιας σειράς βασικών οικονομικών μετρήσεων κράτησε επίσης τους traders σε εγρήγορση.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι ελπίδες για περισσότερες περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την καθυστέρηση της συνεδρίασης, για τις 30 Νοεμβρίου από τις 26 Νοεμβρίου, ιδίως καθώς οι αναφορές έδειξαν ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από διαφωνίες σχετικά με τις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 0,3% στα 80,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate που λήγουν τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 0,4% στα 75,26 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν οριακά χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στο επίκεντρο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία – δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ – αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επεκτείνουν ή να εμβαθύνουν τις τρέχουσες μειώσεις της προσφοράς τους. Οι δύο χώρες ηγήθηκαν του ΟΠΕΚ+ στον περιορισμό της προσφοράς φέτος, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι τα υψηλά επιτόκια και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα πλήξουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, η παραγωγή σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Οι αναφορές του Reuters έδειξαν επίσης ότι ορισμένες αφρικανικές χώρες σχεδίαζαν να αυξήσουν την παραγωγή στην επικείμενη συνάντηση, γεγονός που συγκρούστηκε με τα σχέδια του ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ+, της Σαουδικής Αραβίας.

Η αυξημένη παραγωγή από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+, σε συνδυασμό με την παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ και τα αυξανόμενα κινεζικά αποθέματα, έκαναν τις αγορές πετρελαίου να μην φαίνονται τόσο σφιχτές όσο αρχικά θεωρούνταν φέτος. Η τάση αυτή είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα περιορίσουν την προσφορά μέχρι το 2024.

Πληθωρισμός, αναγνώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας

Οι αγορές πετρελαίου ήταν επίσης επιφυλακτικές πριν από μια σειρά σημαντικών οικονομικών μετρήσεων αυτή την εβδομάδα, αρχής γενομένης με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την Πέμπτη. Το μπλοκ διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης αργού.

Τα στοιχεία για τον κινεζικό δείκτη υπευθύνων προμηθειών αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη και αναμένεται να δώσουν περισσότερες ενδείξεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό υποτονική τους τελευταίους μήνες, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, θα μπορούσε να ωθήσει σε επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου.

Μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, όπως και μια ανάγνωση των τιμών PCE – το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και οι δύο μετρήσεις αναμένεται να δείξουν συνεχή ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η χειμερινή περίοδος περιορίζει τα ταξίδια.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο