Ζημία του Δημοσίου με «αδιαφανή συμφωνία» για Attica Bank καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπεκφεύγει ουσιαστικής απάντησης το ΥΠΟΙΚ

Δημιουργία ιδιωτικής τράπεζας με δημόσιο χρήμα, καταγγέλλει ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ, που επανέρχεται με δεύτερη ανάρτηση στο ζήτημα μετά την μη σαφή απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τη συμφωνία σχετικά με την Attica Bank.

Αδιαφανή συμφωνία για την Attica Bank, βάσει της οποίας δημιουργείται «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του, στην οποία παραθέτει στοιχεία για τα κεφάλαια που έχει καταβάλει το Δημόσιο.

«Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι «η συνταγή είναι γνωστή».

Άμεση αλλά ελλειμματική σε ουσία και σαφήνεια ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επανέρχεται στο ζήτημα με νέα σκληρή ανάρτηση.

ΥΠΟΙΚ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία- Άστοχη και επιπόλαια χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την Attica Bank.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε την κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία των μετόχων της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Ειδικότερα κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασαν ότι «ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί» ενώ επισημαίνεται ότι «όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια».

«Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτική της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο».

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτηση που τιτλοφορείται «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα!» αναφέρει τα εξής:

« Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα: 153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και 329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022. »

Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. »

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής. »

Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας! » Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό. » Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ. » Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου. »

Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία. » Η κυβέρνηση επιμένει να «επενδύει» τα χρήματά μας και τα τελικά ωφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες. » Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας. »

ΥΓ: Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο