Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα ανεβαίνουν… ας το εκμεταλλευτούμε! (του Στέλιου Ορφανάκη)

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα ανεβαίνουν… ας το εκμεταλλευτούμε!

Ποιος είπε ότι η οικονομία δεν μπορεί να είναι διασκεδαστική; Σκεφτείτε το σαν ένα οικονομικό τσίρκο, όπου ο πληθωρισμός κάνει ακροβατικά πάνω από τα κεφάλια μας, και εμείς είμαστε το κοινό που παρακολουθεί με αγωνία.

  • Κάθε φορά που πάμε για ψώνια, βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν σαν ταχυδακτυλουργοί που τραβούν κουνέλια από το καπέλο τους. Και κάπου εκεί, αναρωτιόμαστε: «Μήπως είναι ώρα να μάθω να καλλιεργώ τα δικά μου λαχανικά;»

Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: «Αφού όλα ανεβαίνουν, γιατί να περιμένουμε ότι οι μετοχές θα πέσουν;» Η γνωστή και κλασσική απάντηση είναι απλή, αλλά όχι απαραίτητα καθησυχαστική. Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και οι επιχειρήσεις σφίγγουν τα λουριά τους.

  • Είναι σαν να προσπαθείς να ισορροπήσεις ένα καρπούζι στο κεφάλι σου ενώ κάνεις ποδήλατο: κάποια στιγμή θα πέσει. Ωραία, όλα αυτά τα γνωστά αλλά εφαρμόζονται σήμερα; Δηλαδή βλέπετε οι επιχειρήσεις να σφίγγουν λουριά; Απαντώ εξαρτάται σε ποια περιοχή του πλανήτη αναφέρεστε.

Στις ΗΠΑ, οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) μειώθηκαν κατά 3% το 2023, ενώ οι ανακοινώσεις νέων έργων greenfield και οι συμφωνίες χρηματοδότησης έργων μειώθηκαν κατά 2% και 5% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου παρατηρούνται γενικά μειώσεις στις FDI και διακυμάνσεις στις ανακοινώσεις έργων greenfield, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής FDI, με τις πτώσεις τους να είναι σχετικά μέτριες.

  • Στην Ευρώπη, οι ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) αυξήθηκαν σημαντικά λόγω μεγάλων μεταβολών στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Εξαιρώντας αυτές τις δύο χώρες, οι εισροές στην υπόλοιπη ΕΕ μειώθηκαν κατά 23%. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, η αύξηση στην Ευρώπη ήταν κυρίως συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες χώρες, με γενικές μειώσεις αλλού.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40% το 2023, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019, ενώ οι εκροές αυξήθηκαν κατά 26%, φτάνοντας τα 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με λίγα λόγια ο πλανήτης ζορίζεται, η Ευρώπη παραπάνω, εκτός των ΗΠΑ. Κι εδώ ίσως είναι το μυστικό! Όταν οι χρηματιστηριακής αγορές στις ΗΠΑ πάνε καλά ο υπόλοιπος πλανήτης ακολουθεί και όταν οι χρηματιστηριακής αγορές στις ΗΠΑ πάνε άσχημα ο υπόλοιπος πλανήτης πάει πιο άσχημα.

Υ.Γ.: Για την Ελλάδα έχω κι άλλα να γράψω, όχι τώρα.

οικονομία

Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική, ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση (14ο ΓΕ.Λ Λάρισας). Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα ενώ διατηρεί τη θέση του Προέδρου ΔΣ & CEO στην Open Up

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο