Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

αγορά εργασίας

Την Παρασκευή, η ανακοίνωση ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είχε επιδεινωθεί τον Απρίλιο έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές. Δεν είναι τόσο παράδοξο όσο μπορεί κανείς να σκεφτεί: στο μυαλό των επενδυτών, εάν η απασχόληση παραπαίει, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα έχει κανένα λόγο να διατηρήσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική. Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες βρίσκονταν σε τέλμα για ένα μέρος της εβδομάδας, βρήκαν λόγους ελπίδας την Παρασκευή.

αγορά εργασίας αγορά εργασίας

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Aspen Aerogels (+52%): Ο ειδικός στην αερογέλη τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Ενισχυμένη από τη βιομηχανία μπαταριών λιθίου και την καλή υγεία του τομέα θερμικών φραγμών, σημείωσε ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων, αυξημένες κατά 107% σε ετήσια βάση, σαφώς θετικό EBITDA και ισχυρά μικτά περιθώρια κέρδους (στο 37%). Σίγουρη για το μέλλον, αναμένει αύξηση 59% στα ετήσια έσοδα.

Carvana (+42%): Ο έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη σταθερή ανάκαμψή του. Υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα μείωσης του κόστους και τα υψηλά επιτόκια, τα οποία οδηγούν τους αγοραστές προς τα μεταχειρισμένα οχήματα, ανέφερε απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων (+16%), ρεκόρ προσαρμοσμένου περιθωρίου EBITDA και θετικές προοπτικές για το μέλλον. Η μετοχή αυξήθηκε κατά 120% από την αρχή του έτους.

Immunitybio (+30%): Η βιοτεχνολογία που ειδικεύεται στις θεραπείες για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες σημείωσε διπλό πραξικόπημα. Πριν από μια εβδομάδα, ο FDA, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή υγείας, ενέκρινε το Anktiva, τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ανοίγοντας το δρόμο για την εμπορευματοποίησή του αυτό το μήνα. Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα για την ίδια θεραπεία στην καταπολέμηση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Ως εκ τούτου, οι εικασίες σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας είναι άφθονες.

Pinterest (+19%): Το κοινωνικό δίκτυο πηγαίνει καλά. Χάρη στα ισχυρά διαφημιστικά έσοδα, τα τριμηνιαία αποτελέσματά της ξεπέρασαν το consensus, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 23%. Ο Όμιλος αναμένει επίσης σταθερή αύξηση των εσόδων το δεύτερο τρίμηνο, και πάλι πάνω από τις προσδοκίες. Στον απόηχο αυτών των αποτελεσμάτων, ορισμένες εταιρείες αναλυτών αύξησαν την τιμή-στόχο τους για τη μετοχή.

Moderna (+16%): Η βιοτεχνολογία ανέφερε χαμηλότερες τριμηνιαίες πωλήσεις από ό, τι το προηγούμενο έτος, οι οποίες παρεμποδίστηκαν από μείωση 91% στις πωλήσεις εμβολίων Covid, αλλά παρ ‘όλα αυτά ήταν πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street, καθώς και μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια. Οι επενδυτές υποστήριξαν επίσης τα σχέδια της εταιρείας για ένα εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί για ρυθμιστική έγκριση αργότερα φέτος και να διατεθεί στην αγορά μαζί με εκείνα των ανταγωνιστών Pfizer και GSK.

Paramount Global (+20%): Το έπος της Paramount συνεχίζεται. Ενώ ο όμιλος ψυχαγωγίας δημοσίευσε τα τριμηνιαία αποτελέσματά του αυτή την εβδομάδα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά σχεδόν 6% και τις καθαρές ζημίες να μειώνονται κατά το ήμισυ, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο κινηματογραφικός γίγαντας, που προσεγγίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες από διάφορους μνηστήρες, συμπεριλαμβανομένης της Skydance Media, έλαβε μια νέα κοινή προσφορά από τη Sony και την Apollo Global Management, οι οποίες προτείνουν 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

Anglo American (+3%): Η εταιρεία εξόρυξης είναι το αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος. Αφού έλαβε προσφορά εξαγοράς σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον γίγαντα BHP, την οποία απέρριψε, λέγεται ότι έλαβε σημάδια ενδιαφέροντος από τον ελβετικό ομόλογό του Glencore. Αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε η αγορά για να φανταστεί έναν μελλοντικό πόλεμο προσφορών για την εταιρεία, ο οποίος συνεχίζει να οδηγεί τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 σε νέα ύψη.

Χαμένοι

Qorvo (-18%), Skyworks Solutions (-14%): Οι κατασκευαστές τηλεφωνικού εξοπλισμού, προμηθευτές της Apple μεταξύ άλλων, υποφέρουν από την πτώση της ζήτησης για smartphones και τον πληθωρισμό. Αν και τα αποτελέσματα της Qorvo για το τελευταίο τρίμηνο ήταν αξιοπρεπή, ο όμιλος αναμένει ύφεση το επόμενο τρίμηνο και οι προβλέψεις του δεν έχουν τη συναίνεση. Ο αντίπαλός της κάνει παρόμοια εκτίμηση. Και οι δύο ομάδες τιμωρούνται επίσης από τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων μεταπωλητών και τον αυξημένο ανταγωνισμό από την Broadcom και την Qualcomm. Σημειώστε ότι η Qorvo διατηρεί την εμπιστοσύνη των αναλυτών, ενώ η υποστήριξη για την Skyworks μειώνεται.

CVS Health Corporation (-18%): Ο αμερικανικός γίγαντας φαρμακείων και υγειονομικής περίθαλψης απογοήτευσε. Ανέφερε υψηλότερες αλλά κάτω από το consensus τριμηνιαίες πωλήσεις, επιβαρυμένες από το τμήμα υπηρεσιών υγείας και υψηλότερα ιατρικά έξοδα στον τομέα ασφάλισης υγείας. Ο Όμιλος μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για τα κέρδη ολόκληρου του έτους.

Cloudflare Inc (-17%): Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας και δικτύωσης απογοήτευσε τους επενδυτές. Στα τριμηνιαία αποτελέσματά της, η Cloudflare ανέφερε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη λειτουργική ζημία. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση του κόστους και των εξόδων μάρκετινγκ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων, αυτά τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές, οδηγώντας σε σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Starbucks (-15%): Η αμερικανική αλυσίδα καφέ υποφέρει από τον πληθωρισμό. Αντιμέτωπη με τη μείωση της πελατείας στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της και μαζί αντιπροσωπεύει το 61% της πελατειακής της βάσης, ανακοίνωσε τριμηνιαίες πωλήσεις μειωμένες κατά 4% παγκοσμίως και καθαρά κέρδη κατά 15%, και οι δύο κάτω από τις προσδοκίες. Ο Όμιλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μειώνοντας τις ετήσιες προβλέψεις του και η αδέξια επικοινωνία της διοίκησης μετά την έκθεση κερδών δεν βοήθησε.

αγορά εργασίας

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ένα βήμα προς τα πίσω αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας σημαντική πτώση. Το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τις γεωπολιτικές τριβές μειώνεται με τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για τα εβδομαδιαία αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σαφώς επιβάρυναν την τάση, καθώς τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 2,3 εκατομμυρίων. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματεύεται περίπου στα 84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI διαπραγματεύεται στα 79 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η αδυναμία των τιμών θα πρέπει να ωθήσει τον ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις ποσοστώσεις παραγωγής του πέραν του Ιουνίου.

Μέταλλα: Ο χαλκός παίρνει ανάσα αφού έφτασε τα 10. 000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο. Όπως και το πετρέλαιο, η τιμή του χαλκού και των βιομηχανικών μετάλλων γενικά εξακολουθεί να εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση. Επίσης στο Λονδίνο, το αλουμίνιο υποχώρησε στα 2. 577 δολάρια (τιμή spot), ενώ ο ψευδάργυρος σταθεροποιήθηκε στα 2. 880 δολάρια. Ο χρυσός υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στα USD2300. Η βραχυπρόθεσμη αδυναμία των τιμών καλύπτει την όρεξη των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να συσσωρεύουν το χρυσό μέταλλο. Στην τελευταία έκθεσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αποκαλύπτει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 290 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους το πρώτο τρίμηνο.

Γεωργικά προϊόντα: Οι τιμές του κακάο αποπληθωρίζονται, και όχι μόνο λίγο, μειώνονται κατά σχεδόν 30% αυτή την εβδομάδα. Αλλού, το σιτάρι έχει μειωθεί στο Σικάγο στα 610 σεντς ανά μπούσελ, ενώ το καλαμπόκι έχει αυξηθεί ελαφρώς στα 460 σεντς.

αγορά εργασίας

Μακροοικονομικά

Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της εβδομάδας για να τελειώσουμε με θετικό πρόσημο. Οι αγορές περίμεναν με ανυπομονησία την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, αλλά συμβιβάστηκε με μια ομιλία με μισή καρδιά. Στην ουσία, ο πρόεδρος της Fed επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ ανθεκτική για τις προτιμήσεις του για να επιτρέψει στον εαυτό του μια αρχική χαλάρωση των επιτοκίων. Ευτυχώς, τα τελευταία στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα των προσδοκιών στις προβλέψεις 175 χιλ. έναντι 240 χιλ. Ακόμη καλύτερα, οι μισθοί αυξήθηκαν επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο, με ετήσιο ρυθμό +3,9%, έναντι εκτίμησης +4,0%. Αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε για να ωθήσει τους δείκτες υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα.

Το 10ετές των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα σε απόσταση αναπνοής από μια σημαντική ζώνη στήριξης για να παρακολουθήσει περίπου 4,42/33%. Ορισμένοι από τους δείκτες που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η ανάπτυξη δυσκολεύεται λίγο. Στην Ευρώπη, ήταν η πρώτη εκτίμηση του πληθωρισμού του Απριλίου που βρέθηκε στο επίκεντρο: ελαφρώς πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο, δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

αγορά εργασίας

Η ανεργία αυξάνεται, οι επενδυτές κοιτάζουν τη φωτεινή πλευρά

Την επόμενη εβδομάδα, η Ζυρίχη θα είναι κλειστή λόγω αργίας την Πέμπτη. Δύο κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους: η RBA της Αυστραλίας την Τρίτη και η BoE του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σχετική ανάπαυλα στο μέτωπο της στατιστικής στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των Walt Disney, BP Plc, UBS, Toyota, AB Inbev και Bouygues θα εμπλουτίσουν την εβδομάδα.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο