COCA-COLA HBC AG: Αμυντική επιλογή με ανθεκτικά μεγέθη

ΕΕΕ

ΕΛΠΕ

Η μετοχή της COCA COLA HBC αποτελεί αρκετά βαριά μετοχική επιλογή. Συμμετέχει στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη με ποσοστό 9,82% και είναι η δεύτερη βασικότερη μετοχή στην διαμόρφωση του μετά την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Παρόλα τα βαριά χαρακτηριστικά της, συμμετείχε στο ανοδικό ράλι της αγοράς πραγματοποιώντας από τον Φλεβάρη του 2023 έως τα τέλη Μαΐου μια κίνηση από τα 21,7 ευρώ στα 29,5. Έκτοτε έχει σημειώσει μια διόρθωση και δεν έχει πλησιάσει ξανά τα πρόσφατα υψηλά της.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει θέμα λόγω του Ρωσοουκρανικού πολέμου που ξεκίνησε το 2022. Δεν μπορεί τα μετρητά που παράγονται στην Ρωσία να τα βγάλει από την χώρα. Επίσης ένα σοβαρό θέμα στην Ρωσία είναι η προσωρινή δέσμευση μετοχών από την Ρωσική Κυβέρνηση, δηλαδή η προσωρινή κρατικοποίηση της Danone και Carlsberg που ανησύχησε τους επενδυτές το καλοκαίρι, αφού η ΕΕΕ έχει το 10% του τζίρου της εκεί. Στα αποτελέσματα της έχει βοηθήσει πολύ η ενοποίηση της Αιγύπτου το 2022, καθώς αντισταθμίζει την πτώση των πωλήσεων στην Ρωσία. Οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν το 61% του όγκου πωλήσεων της COCA COLA. Σε δυο μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Νιγηρίας και της Αιγύπτου το πρώτο εξάμηνο, παρατηρήσαμε μείωση όγκων πωλήσεων και αδύναμα νούμερα λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης των εγχώριων νομισμάτων. Από το γ’ τρίμηνο η αιγυπτιακή αγορά ανέκαμψε και η διοίκηση τόνισε ότι έχει αυξημένες προοπτικές για το μέλλον. Το θετικό για τα αποτελέσματα του 2024 είναι ότι το α’ εξάμηνο του 2024 η COCA COLA θα έχει να συγκριθεί με την χαμηλή βάση σύγκρισης του 2023 για Αίγυπτο και Νιγηρία.

Σε επίπεδο συνολικών αποτελεσμάτων ο όγκος πωλήσεων στο εννεάμηνο έχει αυξηθεί 2,2% παρά τις ανατιμήσεις της COCA COLA στα προϊόντα της και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις έχουν αυξηθεί 17%. Η μεγάλη αύξηση εσόδων οφείλεται στις ανατιμήσεις και την ανελαστικότητα της ζήτησης για το προϊόν που βοήθησε να μην έχουμε συνολικά πτώση στον όγκο πωλήσεων. Για το 2024 αναμένονται EPS στο 2,10 και μέρισμα στα 0,98 ευρώ, προσαυξημένο κατά 25% από πέρυσι δίνοντας μερισματική απόδοση 3,5%. Το p/e της COCA COLA για το 2024 είναι 13, πολύ κάτω δηλαδή από τον μέσο όρο 5ετίας.

Ένα επίσης πολύ θετικό για την μετοχή είναι το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που ξεκίνησε από τις 21/11/2023 και θα διαρκέσει για μια διετία με στόχο επαναγορά μετοχών αξίας 400 εκατ. ευρώ και μεταγενέστερα την διαγραφή τους αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή. Με το συγκεκριμένο νέο ξεκίνησε και η COCA COLA την κίνηση της από την περιοχή των 24 ευρώ όπου και είχε διορθώσει.

Η μετοχή βρίσκεται στα 27,5 ευρώ, ενώ αξίζει περισσότερο. Μπορεί να μην είναι σε κλάδο με ιδιαίτερο growth story αλλά είναι μια μετοχή με καλά θεμελιώδη μεγέθη για αμυντικούς επενδυτές. Επίσης είναι η μετοχή που χρησιμοποιείται ως «αντίβαρο», οπότε προστατεύει τον επενδυτή σε έναν βαθμό αν η αγορά διορθώσει έστω και βραχυπρόθεσμα από τα υψηλά επίπεδα όπου βρίσκεται.

Αγγελίνα Καραβά, Ιδιώτης Επενδυτής

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο