Δημήτρης Τζάνας: Εδραιώνεται η πεποίθηση για το ελπιδοφόρο αναπτυξιακό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας

Η πετυχημένη έκδοση 30ετους ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, με τη θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 11 φορές και τη διαμόρφωση της απόδοση στο 4,15%, χαμηλότερα από την αντίστοιχη των Ιταλικών ομολόγων, ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη των προηγούμενων ημερών.

  • Επιπλέον, η αναγγελία της εξαγοράς ποσοστού της E-Net με υπερτίμημα κατά 20% υψηλότερο, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή μεγάλου Διεθνούς Επενδυτή, της General Atlantic, διαμόρφωσε κλίμα επικείμενων νέων συμφωνιών και για άλλες Εισηγμένες Εταιρείες, εκτός του κλάδου της πληροφορικής.

Εδραιώνεται επομένως η πεποίθηση για το ελπιδοφόρο αναπτυξιακό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας, από κοινού με τις βάσιμες προσδοκίες μεγέθυνσης των εταιρικών μεγεθών των βασικών κλάδων του Χ.Α., ιδιαίτερα όσων συνδέονται με τις ροές των Ευρωπαϊκών κονδυλίων (ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό κ.α.) και την εξωστρέφεια.

  • Ως αποτέλεσμα, ο ΓΔ του Χ.Α. σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους και των τελευταίων 13 ετών, κινούμενος πάνω από τις 1450 μονάδες, προσβλέποντας στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1500 μονάδες στην μεταπασχαλινή εποχή: την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2023 από την οποία θα επιβεβαιωθεί η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας και κυρίως η θεαματική αύξηση των χρηματιστικών διανομών, διαμορφώνοντας μέση απόδοση περί το 4% επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 100 δισ. περίπου.

Επιπλέον, ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα από τα μεγέθη του 1ου τριμήνου, με τις Τράπεζες να αναμένεται να βελτιώσουν την οργανική κερδοφορία τους, σαν αποτέλεσμα της εκταμίευσης περισσότερων δανείων, συνεχίζοντας να είναι περισσότερο υγιείς και κεφαλαιακά ισχυρές, ενώ βελτίωση εμφανίζουν ο Σαράντης, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο ΔΑΑ κοκ.

  • Παράλληλα, εντός του Μαΐου αναμένεται ο επαναπροσδιορισμός των μετοχών του FTSE25 και νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece, με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των Εταιρειών από 10 που είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα, τα θέματα του εξωτερικού περιβάλλοντος παραμένουν σύνθετα και οι αβεβαιότητες πολλές.

  • Η προεκλογική περίοδος στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, ενόψει των Ευρωεκλογών και οι ενδείξεις για ενίσχυση των δυνάμεων που προβάλλουν εθνικιστική ατζέντα θέσεων είναι ισχυρές, σε μια περίοδο όπου είναι ζητούμενος ο Ευρωπαϊκός επαναπροσδιορισμός, με περισσότερο ολοκληρωμένες πολιτικές σε όλα τα πεδία.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιμένει, καθώς στις ΗΠΑ παραμένει στο 2,7% το Μάρτιο, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 2,4% τον Απρίλιο.

  • Σαν αποτέλεσμα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δρομολογήσει επιτοκιακές μειώσεις από τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Federal που δεν θα βιαστεί να το κάνει στους επόμενους μήνες.

Με τις αγορές να διατηρούν την ψυχραιμία τους, έχοντας ωστόσο καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ελέω των υπεραποδόσεων των Τεχνολογικών Κολοσσών.

Δημήτρης Τζάνας

ομολόγου

(σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο