Έντονες πιέσεις στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται πτωτικά σήμερα, με τους επενδυτές να πλήττονται από τον συνδυασμό της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των απογοητευτικών προβλέψεων για το δεύτερο τρίμηνο από τον τεχνολογικό γίγαντα Meta Platforms (NASDAQ:META).

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,3%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,5%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει απώλειες 0,8%.

Απογοήτευση για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη.

Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική πτώση σε σχέση με την αύξηση 3,4% που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση 2,5%.

Οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο με αρνητικό τρόπο, με τις απώλειες να εντείνονται την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ενδείξεις θερμού πληθωρισμού και τα γερακίστικα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είδαν τους εμπόρους να διαγράφουν τις περισσότερες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.


Αυτή η ανακοίνωση του ΑΕΠ είναι απίθανο να πείσει τους αξιωματούχους της Fed να ξεκινήσουν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο, δεδομένου ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί την κύρια ατζέντα τους, αλλά θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή μια μείωση το φθινόπωρο.

Αυτό θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τα στοιχεία του δείκτη τιμών PCE της Παρασκευής, καθώς αυτός θεωρείται ευρέως ως ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν μόλις 42 μονάδες βάσης για μείωση των επιτοκίων από τη Fed φέτος, από περίπου 150 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Εταιρικά νέα

Η μετοχή της Meta Platforms (NASDAQ:META) υποχωρεί 14%, μετά την πρόβλεψη της μητρικής εταιρείας του Facebook για υψηλότερα έξοδα και ελαφρύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα και αυξάνοντας τους φόβους ότι το αυξανόμενο κόστος της τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνά τα οφέλη της.

Η Microsoft (NASDAQ:MSFT) και η Alphabet (NASDAQ:GOOGL) υποχωρούν επίσης πριν από τα κέρδη τους, καθώς η δυσοίωνη ματιά της Meta μείωσε τις προσδοκίες, ενώ οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Snap (NYSE:SNAP) και Pinterest (NYSE:PINS) υποχώρησαν επίσης απότομα.

Η μετοχή της IBM (NYSE:IBM) σημειώνει απώλειες 8,6%, λόγω των αδύναμων κερδών του πρώτου τριμήνου, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μια συμφωνία ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού Hashicorp (NASDAQ:HCP), με άνοδο 4%, επεκτείνοντας τα προϊόντα λογισμικού που βασίζονται στο cloud για να αξιοποιήσει την έκρηξη της ζήτησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Hashicorp (NASDAQ:HCP) ενισχύεται 4%, επεκτείνει τα προϊόντα λογισμικού που βασίζονται στο cloud για να αξιοποιήσει την έκρηξη της ζήτησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μετοχή της American Airlines (NASDAQ:AAL) πραγματοποιεί άνοδο 5,2%, μετά την πρόβλεψη του αερομεταφορέα για κέρδη τρέχοντος τριμήνου σε μεγάλο βαθμό πάνω από τις προσδοκίες, εν μέσω της ανάκαμψης των επαγγελματικών ταξιδιών και των προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Η μετοχή της Ford (NYSE:F) σημειώνει άνοδο 1,1%, χάρη στα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, τα οποία ενισχύθηκαν από τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος εμπορικών οχημάτων και την αύξηση των πωλήσεων υβριδικών οχημάτων, καθώς και από τη θετική καθοδήγηση.

Η μετοχή της Chipotle Mexican Grill (NYSE:CMG) πραγματοποιεί άνοδο 3,3%, αφού η αλυσίδα burrito ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, καθώς η αύξηση των τιμών των στοιχείων του μενού ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους.

Η μετοχή της Caterpillar (NYSE:CAT) υποχωρεί 4%, αφού ο κατασκευαστής βαρέως εξοπλισμού κατέγραψε μείωση του όγκου πωλήσεων, καθώς η ζήτηση υποχώρησε από την περσινή έκρηξη, αν και τα τριμηνιαία κέρδη αυξήθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών.

Η μετοχή της Merck (NYSE:MRK) σημειώνει άνοδο 1,9%, αφού η φαρμακοβιομηχανία αύξησε τις ετήσιες προβλέψεις της για τα κέρδη και τα έσοδά της χάρη στις ισχυρές πωλήσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου Keytruda και του εμβολίου Gardasil κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Η μετοχή της Royal Caribbean (NYSE:RCL) πραγματοποιεί άνοδο 3,4%, αφού η εταιρεία κρουαζιέρας αύξησε για δεύτερη φορά τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη της, επωφελούμενη από τη ζήτηση ρεκόρ για κρουαζιέρες και τις ισχυρές δαπάνες επί του πλοίου.

Η μετοχή της Southwest Airlines (NYSE:LUV) υποχωρεί 7,2%, αφού ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους μείωσε για τρίτη φορά τις εκτιμήσεις του για τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών από την Boeing (NYSE:BA), με πτώση 0,3%, το 2024 και δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα περικοπής κόστους.

Η μετοχή της Harley-Davidson (NYSE:HOG) ενισχύεται 3,5%, αφού τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του κατασκευαστή μοτοσικλετών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική.

Η μετοχή της Comcast (NASDAQ:CMCSA) πραγματοποιεί άνοδο 1,2%, αφού ο γίγαντας της ψυχαγωγίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα τριμηνιαία έσοδα, χάρη στην υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των συνδρομητών στην υπηρεσία ροής Peacock και την υψηλή επισκεψιμότητα στα θεματικά πάρκα της.

Το αργό μόλις ανέβηκε καθώς τα αποθέματα αργού υποχωρούν

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι έμποροι αφομοίωσαν τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τα αποθέματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,1% υψηλότερα στα 82,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Μπρεντ σκαρφάλωσε 0,1% στα 88,13 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν έναντι των προσδοκιών για μείωση, αντανακλώντας ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης.

Τούτου λεχθέντος, τα αποθέματα αργού σημείωσαν πτώση άνω των έξι εκατομμυρίων βαρελιών, όταν αναμενόταν αύξηση περίπου 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 2. 328,60 δολάρια/ουγγιά, ενώ το EUR/USD διαπραγματεύεται 0,1% χαμηλότερα στο 1,0687.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο