Οι Αμερικάνοι απειλούν το Αζερμπαϊτζάν με κυρώσεις στις εξαγωγές αερίου

Οι Αμερικάνοι απειλούν το Αζερμπαϊτζάν με κυρώσεις στις εξαγωγές αερίου

Αυτό το εργαλείο είναι τα χρήματα. Ή πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα να εμποδίζει τους αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν να μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και να το ξοδεύουν.

«Αυτοί φοβούνται ακόμη και το πρώτο γράμμα της λέξης «κυρώσεις». Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά αμφισβητούν τη Δύση», έγραψε στο X ο δικηγόρος και πολιτικός Samed Rahimli. «Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έδειξαν σήμερα ότι φοβούνται τις κυρώσεις».

Στις 28 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, με στόχο να τεθούν σε καλύτερες βάσεις οι διμερείς σχέσεις. Ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , αναγνώρισε την πρόσφατη πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να «συνεργαστεί σε αμοιβαίους στόχους ενέργειας, κλίματος και συνδεσιμότητας».

Χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ibadolgu από τη φυλακή ενώ ζήτησε την «ταχεία» απελευθέρωσή του. Η δήλωση ολοκληρώθηκε σημειώνοντας τον Blinken «προέτρεψε ξανά το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει όσους κρατούνται άδικα στο Αζερμπαϊτζάν».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Μπακού δεν αθώωσε τον Ιμπάντογλου, έναν οικονομολόγο που είναι ένθερμος αντίπαλος της κυβέρνησης Aliyev. Αν και εκτός φυλακής, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς προχωρά η υπόθεσή του. Ο Ιμπάντογλου προεδρεύει του Κόμματος Δημοκρατίας και Ευημερίας.

  • Ήταν καθηγητής στο London School of Economics τη στιγμή της σύλληψής του τον Ιούλιο του 2023. Ο Ιμπάντογλου κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για κέρδος από τη διακίνηση πλαστών χρημάτων ή χρεογράφων από οργανωμένη ομάδα.  Αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι η υπόθεσή του έχει πολιτικά κίνητρα.Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Turan στην Ουάσιγκτον, Alex Raufoglu, γνωστοποίησε την είδηση για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον έως και 40 πολιτικών, αξιωματούχων επιβολής του νόμου και στρατιωτικών που «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του Προέδρου Aliyev βρίσκονται στη λίστα με αυτούς που θα επιβληθούν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Σαμίρ Νουρίγιεφ, του αρχηγού της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, Αλί Ναγκίεφ, και του διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων, Χικμέτ Μιρζάγιεφ. Η Ντίνα Τίτους, Δημοκρατική από τη Νεβάδα, είναι ο κύριος χορηγός του νομοσχεδίου κυρώσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με την έκθεση Turan, το νομοσχέδιο αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη καταστολή του Αζερμπαϊτζάν σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το περασμένο φθινόπωρο, σχεδόν 20 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί , πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Όπως και στην περίπτωση του Ιμπάντογλου, οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές που βρίσκονται υπό κράτηση επιμένουν ότι οι υποθέσεις εναντίον τους είναι ψεύτικες.

Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος Aliyev υποστήριξε ότι όλες οι υποθέσεις εναντίον κυβερνητικών επικριτών είναι σύμφωνες με τους καθιερωμένους νόμους.

«Οποιαδήποτε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τους νόμους της», είπε ο Aliyev. «Αν ένας εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης που έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό ερευνήθηκε, δεν σημαίνει ότι τα μέσα μας δεν είναι ελεύθερα. Ο καθένας πρέπει να ενεργεί εντός του νόμου. Εμείς, όπως κάθε άλλη χώρα, πρέπει να προστατεύσουμε τον χώρο των μέσων ενημέρωσης μας από εξωτερικές αρνητικές επιρροές».

Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ αναφέρεται επίσης στη φερόμενη σκληρή μεταχείριση του Αζερμπαϊτζάν σε Αρμένιους κρατούμενους , που συνελήφθησαν κατά την τελευταία φάση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Αυτό θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ικανότητά της να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει η έκθεση Turan.

Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των ΗΠΑ, το χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που υποστηρίζονται από τους Δημοκρατικούς να τεθεί προς ψήφιση είναι αβέβαιο. Οι προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή κυρώσεων κατά του Αζερμπαϊτζάν έχουν προχωρήσει πολύ λιγότερο.

Επίσης, είναι αβέβαιο εάν το Αζερμπαϊτζάν θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων. Οι αρχικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αλλάξει τρόπο.

Στις 29 Απριλίου, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας Blinken-Aliyev, οι αρχές επιβολής του νόμου στο Μπακού συνέλαβαν έναν εξέχοντα ακτιβιστή, τον Anar Mammadli, ο οποίος προεδρεύει του Κέντρου Εκλογικής Παρακολούθησης και Μελετών για τη Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης.

Οι επικριτές της κυβέρνησης καλούν την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να συνεχίσουν να ασκούν πίεση. «Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι στη φυλακή. Πρέπει να απελευθερωθούν. Δεν πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός», έγραψε ο συγγραφέας και μπλόγκερ Samed Shikhi στο X.

https://www.energymag.gr/energeia/fysiko-aerio/95944_oi-amerikanoi-apeiloyn-azermpaitzan-me-kyroseis-stis-exagoges-aerioy

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο