03.05.2024: Τι άλλο θέλουμε για την περαιτέρω άνθηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου; (του Απόστολου Μάνθου)

  • Να λοιπόν που η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, 15 χρόνια μετά την εκδήλωση της “δυσκολοχώνευτης” ακόμα και τώρα ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο οίκος Morningstar DBRS αξιολόγησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής με BBB (low), που ισοδυναμεί με αυτή του αξιόχρεου της χώρας. Το πολύ καλό αυτό νέο ήρθε να δέσει με τον ισχυροποιημένο ισολογισμό και την υψηλή οργανική κερδοφορία που παρουσίασε η Εθνική κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

  • Αναλυτικότερα, ο όμιλος εμφάνισε σε ετήσια βάση σημαντική αύξηση στα οργανικά κέρδη μετά από φόρους χτυπώντας το +45% στα 320 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να φτάνουν τα 358 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια βάση και κατά 14% σε τριμηνιαία βάση.

Τα οργανικά έσοδα έκλεισαν στα 705 δισ. ευρώ δίνοντας μια αύξηση της τάξης του 21% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της Εθνικής ενισχύθηκαν περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας στα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 0,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εμφάνισαν και οι εγχώριες καταθέσεις αποτυπώνοντας τις σημαντικές εισροές καταθέσεων από πελάτες λιανικής (!). Οι συνολικές καταθέσεις βρέθηκαν στα 55,6 δισ. ευρώ, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 7,42 δισ. ευρώ.

  • Σημαντικές για την κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι και οι δηλώσεις της διοίκησης, καθώς αναφέρουν ότι επιταχύνθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνοντας αυξημένη δυναμική με τους βασικούς δείκτες οικονομικής συγκυρίας να έχουν ανοδική τροχιά.

Παράλληλα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται περαιτέρω, ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εμφανίζουν ενδείξεις επιτάχυνσης, ενώ η ζήτηση για χορήγηση τραπεζικών δανείων βαίνει αυξανόμενη. Τι άλλο θέλουμε δηλαδή για την περαιτέρω άνθηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου;

  • Διαγραμματικά η μετοχή της Εθνικής έχει πετύχει να διατρήσει την περιοχή μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 7,50 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον ανηφορικό δρόμο για το πέρασμα της περιοχής των 8 με 8,25 ευρώ.

Οπωσδήποτε θα χρειαστεί και την απαραίτητη επιβεβαίωση τμήσης στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η εν λόγω κίνηση είναι άκρως σημαντική τόσο για την περαιτέρω ανοδική πορεία της μετοχής της όσο και για τη κίνηση του Γενικού Δείκτη μιας που η Εθνική κατέχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωσή του με ποσοστό 10,7%.

  • Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή ξαναγυρίσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο κάτω από τη ζώνη των 7,50 με 7,44 ευρώ, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα pullback προς τα 7,28 ευρώ.

https://www.capital.gr/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο