Αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Πολωνίας

χρέους

Η Πολωνία λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει τη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Andrzej Domanski, εν μέσω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν μια επισκόπηση των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα δημοσιευθεί από το υπουργείο τη Δευτέρα, τον περιορισμό των δαπανών εκτός προϋπολογισμού και τη σύσταση ενός ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου για την αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής, είπε.

“Θα ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή σε σχόλια που εγκρίθηκαν για δημοσίευση το πρωί της Δευτέρας.

Η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ σχεδόν δώδεκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινδυνεύουν να υπαχθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος του μπλοκ, η οποία επιβάλλεται σε όσες χώρες το έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η Βαρσοβία, το έλλειμμα της οποίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο τέλος του έτους στο 5,4% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δαπανά πάνω από το 4% της οικονομικής παραγωγής για την άμυνα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της στη γειτονική Ουκρανία.

Ο κ. Ντομάνσκι δήλωσε ότι στόχος του ήταν να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά μετά από αρκετά χρόνια αυξημένων δαπανών εκτός προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) μετά την πανδημία COVID-19.

“Από τις 30 Απριλίου, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα BGK θα αρχίσει να δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση στοιχεία για όλα τα ταμεία της όσον αφορά την εκτέλεση και τα τρέχοντα σχέδια”, δήλωσε.

Είπε ότι είναι υπέρ της συγχώνευσης ορισμένων κεφαλαίων της BGK και ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με την τράπεζα και άλλα υπουργεία για το θέμα αυτό.

Μακροπρόθεσμο πλάνο

Το ετήσιο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της Πολωνίας, το οποίο θα εγκριθεί από την κυβέρνηση την Τρίτη, θα περιλαμβάνει επίσης το πλαίσιο για τη σύσταση ενός δημοσιονομικού συμβουλίου για την παρακολούθηση της κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των μακροοικονομικών προβλέψεων και του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Ντομάνσκι.

“Φυσικά πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο όργανο και ό,τι δημοσιεύει πρέπει να δημοσιοποιείται. . . Πρέπει να έχει τη δική της δύναμη πυρός όταν πρόκειται να ασκήσει κριτική στον υπουργό Οικονομικών για υποβληθείσες παραδοχές στον νόμο περί προϋπολογισμού”

Είπε ότι αναμένει να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο εντός λίγων εβδομάδων.

Ο κ. Domanski σημείωσε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Πολωνίας είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και δήλωσε ότι κοιτάζει τη μικρότερη γειτονική χώρα, την Τσεχική Δημοκρατία, ως οδηγό.

“Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια – το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα αυξηθεί, αν και ευτυχώς μόνο ελαφρώς”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κύριων κεντρικών τραπεζών ασκούν πίεση στις αναδυόμενες αγορές.

“Κοιτάζω το spread με τα τσεχικά ομόλογα – στόχος μου είναι να μειωθεί αυτό το spread”.

Ο Ντομάνσκι δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. “Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για μένα, γι’ αυτό και μιλάμε με επενδυτές στην Πολωνία και στο εξωτερικό”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο