ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 06-Μαϊ-2024 Οι κατακτητές των ιστορικών υψηλών Του Απόστολου Μάνθου

Η αγορά έχει μπει διαγραμματικά μέσα στο δωμάτιο εκείνου του ρημαδοέτους του 2010 με τις τότε εκτενείς αποκαλύψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, όπου “ξαφνικά” το βρήκαμε να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο.

  • Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε τοποθετήσει εκτάκτως στις οθόνες όπου παρακολουθούσαμε την αγορά και τα “spread” των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας. Ήταν τότε που βλέπαμε αποσβολωμένοι την κούρσα τους από τις 290 μονάδες προς τις 1000+ μονάδες τον Απρίλη του 2010, με την ανακοίνωση της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Δεν λέω, ηλιόλουστο τότε το Καστελόριζο, αλλά για τους περισσότερους από εμάς μόλις άρχιζε να πέφτει ένα πυκνό σκοτάδι διαρκείας.

Η αγορά λοιπόν μπορεί να βαδίζει μέσα σε αυτό το δωμάτιο που εκτείνεται έως τις 1.725 μονάδες Γενικού Δείκτη, αλλά όμως αυτή τη φορά έχει μαζί της ισχυρούς ανοδικούς πολιορκητικούς κριούς, που μπορούν να σπάσουν στην επόμενη διετία ακόμα και τις 2.000 μονάδες. Μιλάμε για τους εταιρικούς κατακτητές όλο και υψηλότερων κορυφών στις μετοχικές τους αξίες.

  • Εκείνους που μέσα από την έντονη αναπτυξιακή τους πορεία έχουν μπει στην ευχάριστη διαδικασία να καταγράφουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για τις υπόλοιπες πολύ καλές εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Τέσσερις λοιπόν από αυτούς τους κορυφαίους κατακτητές είναι οι Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), Titan Cement International (TITC), ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Cenergy Holdings (CENER).

  • Οι δύο μάλιστα από αυτούς τους εντυπωσιακούς ομίλους είναι εισηγμένοι και σε ξένα χρηματιστήρια, ενώ ετοιμάζεται και άλλος ένας να μπει στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Αυτή η αναφορά γίνεται κυρίως για τους “ξεροκέφαλους” επενδυτές που θεωρούν ότι η παράλληλη εισαγωγή ενός ελληνικού ομίλου σε ξένο χρηματιστήριο κόβει τη μετοχική ανοδική του φόρα.
********

Η Mytilineos Energy & Metals ήταν ίσως από τις λίγες εταιρείες που φώτισαν όσο μπορούσαν τα σκοτεινά εκείνα χρόνια που μεσολάβησαν μετά τον Απρίλιο του 2010 για το χρηματιστήριο. Η δε διαδρομή που ακολούθησε περνώντας μέσα από εκείνη τη δηλητηριώδη οικονομική κρίση είναι τόσο εντυπωσιακή που ίσως να μην υπάρχουν λόγια για να το αποτυπώσεις στο χαρτί.

  • Περίτρανη απόδειξη η απόδοση που είχε η μετοχή του ομίλου από εκείνη την αποφράδα ημέρα του Καστελόριζου έως και σήμερα, 14 χρόνια μετά, ξεπερνώντας σε ποσοστό το +940%(!). Γενικά, όποιος επενδυτής πίστεψε και ακολούθησε αυτή την ηγετική επιχειρηματική μορφή που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Μυτιληναίος θα είχε στην τελευταία εικοσαετία τη διαστημική απόδοση της τάξης του +5.560%.

Ούτε η NASA να ήταν. Ειλικρινά τώρα, πιστεύετε ότι ένας τέτοιος ισχυρά αναπτυσσόμενος όμιλος θα σταθεί εμπρός από τα 40, τα 50 ή τα 60 ευρώ; Διαγραμματικά η μετοχή έχει βρεθεί πάνω από τον μέσο του ανοδικού καναλιού “W” κοιτώντας βραχυχρόνια τη ζώνη των υψηλών στα 39,56 ευρώ με το μεσοπρόθεσμο στόχο να στέκει στα 45,50 ευρώ.

αγορά

Εκρηκτική ανοδική στροφή στα οικονομικά της στοιχεία έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες η Titan Cement International χτυπώντας με συνεχή νέα ιστορικά υψηλά την πόρτα των 30 ευρώ.

  • Την Titan την είχαμε εντοπίσει το καλοκαίρι του 2022 στα 11 ευρώ, αναφωνώντας “τι θέλει η μετοχή εκεί κάτω”, έχοντας τότε ως απόλυτο στοιχείο ανόδου την Titan America, που ήταν και είναι ο ηγέτης στον κλάδο του “πράσινου” τσιμέντου, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου μειωμένων εκπομπών CO2 που πωλείται στις ΗΠΑ.

Τότε θυμάμαι οι περισσότεροι αναλυτές δεν μπορούσαν να τη δουν ανοδικά, καθώς τη σύγκριναν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες. Λάθος μέγα, μιας που η Titan είχε αρχίσει και εμφάνιζε στοιχεία έντονης ανάπτυξης. Διαγραμματικά απλά να αναφέρουμε ότι μετά την κατάκτηση των 30 ευρώ, σειρά θα έχουν τα 33 ευρώ.

αγοράΗ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέδειξε και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 ότι έχει τη διαχρονική ικανότητα να εμφανίζει σημαντική αύξηση μεγεθών κυρίως στους τομείς των κατασκευών και παραχωρήσεων με το προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 585,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν στα 268,5 εκατ. ευρώ.

  • Μάλιστα η διοίκηση, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων, της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης αλλά και τις προβλέψεις για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου πήρε την απόφαση για διανομή επιστροφής κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2022. Εδώ τα deals δισεκατομμυρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΓΕΚ Τέρνα της παρέχουν και διαγραμματικά τα καύσιμα για μια ανοδική κίνηση πάνω από τα 17,50 ευρώ και προς τα 20,15 ευρώ.

αγορά

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκεται και η Cenergy Holdings. Μην κοιτάτε που έχουμε αφήσει τελευταίο το “θηρίο” στο άρθρο, είναι γιατί του έχουμε δώσει ηρεμιστικά μη δαγκώσει τους υπόλοιπους.

  • Άνετα θα τοποθετούσαμε ως μασκότ του ομίλου τον Ταζ, μιας που “καταβροχθίζει” ασυγκράτητα τα μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν με τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας που διαθέτει, όπως είναι τα υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια διασύνδεσης καθώς και οι σωλήνες χάλυβα για φυσικό αέριο, υδρογόνο και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων, που έχει φτάσει στα 3,15 δισ. ευρώ και συνεχίζει να ανεβαίνει. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να έχει βάλει ως στόχο τα 8,40 και μετά τα 9,20 ευρώ.

αγορά

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο