Filippo Taddei@ Goldman Sachs: Το δυναμικό comeback της ελληνικής οικονομίας και η πορεία επιστροφής του ΧΑΑ στις ανεπτυγμένες αγορές

Στο δυναμικό comeback της ελληνικής οικονομίας, στη φθίνουσα τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους, στην πορεία επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών, αλλά και στο «εύθραυστο» ζήτημα του δημογραφικού, αναφέρεται σε ανάλυσή του ο Filippo Taddei.

https://it.wikipedia.org/wiki/Filippo_Taddei

Filippo Taddei
Ανώτερος Ευρωπαίος Οικονομολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής
Goldman Sachs Διεθνές

οικονομίας
Ο Filippo Taddei είναι ανώτερος οικονομολόγος για τη νότια Ευρώπη (με επίκεντρο την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα) στην ομάδα Europe Economics της Goldman Sachs. Προηγουμένως, διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Johns Hopkins SAIS και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Έρευνας της Μπολόνια (BIPR) και του Master of Arts in Global Risk (MAGR).

  • Ο Δρ Taddei έχει πάνω από 10ετή εμπειρία πολιτικής ως οικονομικός σύμβουλος και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο των αγορών εργασίας. Από το 2013 έως το 2017, υπηρέτησε ως Εκπρόσωπος Οικονομικών και Εργασιακών Υποθέσεων του Partito Democratico (Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα) και ως απευθείας αναφορά στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Με αυτή την ιδιότητα, ο Taddei ήταν ένας από τους κύριους σχεδιαστές της ιταλικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας το 2014-15. Προηγουμένως, ήταν εμπειρογνώμονας πολιτικής και σύμβουλος για τις πολιτικές της αγοράς εργασίας στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πολλούς πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

  • Η ακαδημαϊκή έρευνα του Taddei επικεντρώνεται στη μακροοικονομία, τη διεθνή χρηματοδότηση και τη σχέση μεταξύ της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Για την έρευνά του, του απονεμήθηκε η υποτροφία Lamfalussy από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το βραβείο Young Economist από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ
2005 Ph. D. στα Οικονομικά με διάκριση, Πανεπιστήμιο Columbia

2003 M. Phil. στα Οικονομικά, Πανεπιστήμιο Columbia
2002 M. A. στα Οικονομικά, Πανεπιστήμιο Columbia
2000 Laurea in Economics cum Laude, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλία.
 
ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ… ΛΕΕΙ – μεταξύ άλλων – για την Χώρα μας, την πορεία της οικονομίας της, το Ελληνικό Χρηματιστήριο

(Ι) ΟΙ επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα θα αυξηθούν σημαντικά φέτος στην Ελλάδα. Οι εκταμιεύσεις από το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αναμένεται να φτάσουν σε κορυφωθούν φέτος, φτάνοντας δυνητικά τα 9 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ), ενώ και ο ευρύτερος προγραμματισμός θα στραφεί όλο και περισσότερο προς τη στήριξη των επενδύσεων από φέτος και έπειτα.

  • Υπό το σενάριο της πλήρους υλοποίησης των στόχων και υιοθέτησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε εκταμίευση των πόρων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ώθηση που θα μπορούσε να προκύψει θα είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να φτάσει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπό σχετικά πιο προσεκτικές παραδοχές (80% υλοποίηση), οι επενδύσεις σε μη οικιστικά οικήματα και διάφορες άλλες θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τόσο το 2024 όσο και το 2025.

(ΙΙ) ΟΙ  εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές θα μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της δημογραφικής επιδείνωσης, με σημαντικά οφέλη και στο σκέλος του δημόσιου χρέους.

  • Στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε φθίνουσα τροχιά και αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν προηγουμένως.

Επιπλέον, δεδομένου ότι περίπου το 70% του δημόσιου χρέους είναι «κλειδωμένο» και αφορά σε λίγα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης πολύ μεγάλης ωρίμανσης και συνεπακόλουθα η περιορισμένη έκθεση αυτού στις αγορές, «θωρακίζει» τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ (μέσω του κόστους δανεισμού) από την υψηλή μεταβλητότητα των yields και συμβάλλει στη διατήρηση ενός κόστους δανεισμού σε επίμονα χαμηλά επίπεδα.

(ΙΙΙ) Ένα τέτοιο διαρκές, επίμονο και ενισχυμένο επενδυτικό έργο διαμορφώνει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την επανένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» ανεπτυγμένων αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

  • Τον Ιούνιο του 2013, στον απόηχο της κρίσης του δημόσιου χρέους, η εγχώρια αγορά έγινε η πρώτη, ανεπτυγμένης οικονομίας που υποβαθμίστηκε στο καθεστώς της αναδυόμενης αγοράς.

Ο Taddei βλέπει ωστόσο, τη δυνατότητα επανένταξης και αναβάθμισης, στη βάση της επενδυτικής ανθεκτικότητας, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο