Fitch Solutions: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος – Οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. έως το 2028, πρόκληση ο υπερτουρισμός

Της Ελευθερίας Κούρταλη

  • Περαιτέρω αύξηση στις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αναμένει η Fitch Solutions το 2024, με τον κλάδο του τουρισμού να κερδίζει κι άλλο έδαφος έπειτα από την πλήρη ανάκαμψη στα προ του Covid (2019) επίπεδα το 2023.

Μεσοπρόθεσμα (2024-2028), ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται, με στήριξη από τις αυξημένες αφίξεις από παραδοσιακές και νέες αγορές.

  • Οι εκστρατείες τουριστικού μάρκετινγκ και η επέκταση των δικτύων απευθείας πτήσεων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εδραιωθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, οδηγώντας σε επέκταση των αφίξεων στην αγορά.

Η Fitch Solutions  – η οποία είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων και ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch – προβλέπει ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5,3% σε ετήσια βάση φέτος και στα 34,5 εκατομμύρια, έναντι 32,7 εκατομμύρια τουριστών το 2023, όταν οι αφίξεις επανήλθαν πλήρως στα προ του Covid επίπεδα, φτάνοντας το 104,4% του επιπέδου του 2019. Το 2019 οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν τα 31,3 εκατ.

  • Μεσοπρόθεσμα (2024-2028), ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα επεκταθούν στα 39,3 εκατ. έως το 2028, με μέσο ρυθμό αύξησης 3,7% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

τουρισμός

  • Νέο ιστορικό ρεκόρ

Οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα είναι οι βασικές αγορές πηγής αφίξεων της Ελλάδας το 2024, επισημαίνει η Fitch Solutions. Αυτό θα είναι σύμφωνο με την τάση του 2019, όταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι πέντε μεγαλύτερες αγορές.

  • “Πιστεύουμε ότι η δεξαμενή των πηγών αφίξεων της Ελλάδας θα διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο ως μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας να τοποθετηθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός για την ενίσχυση των αφίξεων μεσοπρόθεσμα”, τονίζει ο οίκος. Αυτό θα περιλαμβάνει την προσέλκυση αφίξεων από αγορές με ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναχωρήσεων, όπως η ηπειρωτική Κίνα και η Ινδία.

Πάντως, η Fitch επισημαίνει πως ο υπερτουρισμός ενέχει κίνδυνο για την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τους αυξανόμενους όγκους αφίξεων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εξασθενημένη συντήρηση δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών και υποδομών.

Οι στρατηγικές της Ελλάδας για το α’ εξάμηνο του 2024

Ινδία 8-10 Φεβρουαρίου 2024 – Ο ΕΟΤ πραγματοποίησε συζητήσεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις στην εμπορική έκθεση OTM 2024 στη Βομβάη της Ινδίας για να απευθυνθεί στους Ινδούς ταξιδιώτες. Οι στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ περιελάμβαναν την προβολή της Ελλάδας ως βασικό προορισμό για μήνα του μέλιτος, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας στον κινηματογραφικό τουρισμό, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τις κινηματογραφικές παραγωγές του Bollywood.

Γερμανία 5-7 Μαρτίου 2024 – O EOT συμμετείχε στην τουριστική έκθεση ITB Berlin με 85 Έλληνες εκθέτες. Ο οργανισμός είχε συζητήσεις με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και παράγοντες της γερμανικής τουριστικής αγοράς. Ο ΕΟΤ φιλοξένησε επίσης παρουσιάσεις για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-eco Islands. Προωθήθηκε επίσης ο τουρισμός σε αναδυόμενους βασικούς προορισμούς στην Ελλάδα όπως η Αττική και σε ήδη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως οι Δελφοί, η Ολυμπία και τα Μετέωρα.

Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) 26 Μαρτίου 2024 – Ο ΕΟΤ συμμετείχε στο TravDay 2024 στην Ολλανδία. Το TravDay υποστηρίζει δεσμεύσεις μεταξύ των “παικτών” του ταξιδιωτικού τομέα που εστιάζουν στις επιχειρήσεις, τον ελεύθερο χρόνο και τον συνεδριακό τουρισμό (MICE). Ο ΕΟΤ φιλοξένησε δύο εργαστήρια στην Ολλανδία και το Βέλγιο, αναδεικνύοντας τις προσφορές αναψυχής και επιχειρηματικού τουρισμού της Ελλάδας

Κίνα 1 Απριλίου 2024 – Ο εθνικός αερομεταφορέας Air China ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αυξήσει τον αριθμό των απευθείας πτήσεων από την Κίνα προς την Ελλάδα από τρεις πτήσεις την εβδομάδα σε πέντε την εβδομάδα μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου 2024.

Κίνα 2 Απριλίου 2024 – Η αεροπορική εταιρεία Juneyao με έδρα την Κίνα εγκαινίασε τις πρώτες απευθείας πτήσεις της από τη Σαγκάη προς την Αθήνα.

ΗΠΑ 23 Μαΐου 2024 – Η αεροπορική εταιρεία United Airlines με έδρα τις ΗΠΑ έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να εισάγει καθημερινές πτήσεις από το Σικάγο προς Αθήνα. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 23 Μαΐου 2024 έως τις 12 Αυγούστου 2024, με αεροπλάνα Boeing 787-8.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο