Ινδία: Νέα αύξηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα

  Ινδίας

  Η μεταποιητική βιομηχανία της Ινδίας σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη τον Φεβρουάριο, με τη δραστηριότητα να επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, λόγω της επιταχυνόμενης παγκόσμιας ζήτησης και των χαμηλότερων πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα.

  Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης της HSBC στην Ινδία, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 56,9 τον Φεβρουάριο από το 56,5 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για 56,7.

  Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ινδίας βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 32 μήνες.

  Η τρίτη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία της Ασίας επεκτάθηκε κατά 8,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, εν μέρει βοηθούμενη από την αύξηση της μεταποίησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

  Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ ισχυρότερος από την ανάπτυξη 6,6% που προβλεπόταν σε έρευνα του Reuters, όπου η υψηλότερη πρόβλεψη ήταν 7,4%. Ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 17% της οικονομίας της Ινδίας, επεκτάθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο.

  «Ο τελικός δείκτης PMI της HSBC για τη μεταποίηση στην Ινδία δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγής συνέχισε να είναι ισχυρή, υποστηριζόμενη τόσο από την εγχώρια όσο και από την εξωτερική ζήτηση», σημείωσε η Ines Lam, οικονομολόγος της HSBC.

  «Τα περιθώρια κέρδους των μεταποιητικών επιχειρήσεων βελτιώθηκαν καθώς ο πληθωρισμός των τιμών εισροών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020».

  Λόγω της έντονης ζήτησης, οι υποδείκτες παραγωγής και νέων παραγγελιών αυξήθηκαν σε υψηλά πέντε μηνών. Η βελτιωμένη τεχνολογία και οι αυξημένες πωλήσεις ενίσχυσαν μεγαλύτερους όγκους παραγωγής, οδηγώντας σε ανάκαμψη της παραγωγής.

  Η παγκόσμια ζήτηση βελτιώθηκε σημαντικά και ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Η ζήτηση από πολλές χώρες και περιοχές αυξήθηκε – η Αυστραλία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μερικές από αυτές που αναφέρθηκαν.

  Η αισιοδοξία για το επόμενο έτος υποχώρησε οριακά, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να υποχωρεί μόνο από τον Ιανουάριο, όταν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.


  Ωστόσο, οι ισχυρές και θετικές προοπτικές δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν επαρκές προσωπικό για την τρέχουσα ροή εργασίας.

  Οι πιέσεις στο κόστος αυξήθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό τους από τα μέσα του 2020 – όταν ο κόσμος αντιμετώπιζε την πανδημία COVID-19.

  Οι ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές και οι συγκρατημένες πληθωριστικές πιέσεις ώθησαν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν αποθέματα πρώτων υλών, ωθώντας σημαντικά προς τα πάνω τον υποδείκτη ποσότητας αγορών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο κοινό χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023, υποδηλώνοντας χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

  Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός εντός του εύρους στόχου του 2-6%.

  πηγή:www.investing.com

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο