Κλίμα αισιοδοξίας στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά, παραμένοντας σε καλό δρόμο για να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη λόγω της ισχυρής περιόδου κερδών και των ελπίδων για νομισματική χαλάρωση.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,2%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,3%, και ο δείκτης NASDAQ Composite πραγματοποιεί κέρδη 0,2%.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε πορεία να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη μεταξύ 1% και 2%.

Η αγορά εργασίας δείχνει μειώσεις επιτοκίων

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έχουν αυξήσει την ελπίδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά απέκλεισε ότι η επόμενη κίνηση είναι μια αύξηση και παρόλο που οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, οι επενδυτές προσβλέπουν στον Σεπτέμβριο για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε ότι οι traders τιμολογούν σχεδόν 50% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Τούτου λεχθέντος, ο επίμονος πληθωρισμός παραμένει ένα σημείο ανησυχίας, εστιάζοντας ξεκάθαρα στην ανάγνωση του πληθωρισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Η ανάγνωση αναμένεται να μετριαστεί μετά την υπερθέρμανση των εκτυπώσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Μια ομάδα αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Fed Lorie Logan από το Ντάλας, Neel Kashkari από τη Μινεάπολη και Austan Goolsbee από το Σικάγο.

Η προκαταρκτική ανάγνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Μάιο είναι το αποκορύφωμα μιας κατά τα άλλα ήσυχης ημέρας στο οικονομικό ημερολόγιο την Παρασκευή.

Εταιρικά νέα

Βοηθώντας τον συνολικό τόνο ήταν μια γενικά ισχυρή σεζόν κερδών.

Πάνω από το 80% του S&P 500 ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και οι εταιρείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 7,8%, από την προσδοκία για ανάπτυξη 5,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την LSEG IBES.

Τα σημαντικά εταιρικά κέρδη ήταν ισχνά στο έδαφος την Παρασκευή.

Η εταιρεία υπηρεσιών cloud Akamai Technologies (NASDAQ:AKAM) υποχωρεί 9% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικού guidance για το τρέχον τρίμηνο και για το 2024 και η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity Software (NYSE:U) υποχωρεί 1,3%, αφού τα τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή της έχασαν τις εκτιμήσεις.

Αλλού, η μετοχή της Novavax (NASDAQ:NVAX) υπερδιπλασίασε τη μετοχή της, αφού η εταιρεία βιοτεχνολογίας υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi (NASDAQ:SNY) για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της Covid από το επόμενο έτος.

Αντίθετα, η μετοχή της Moderna (NASDAQ:MRNA) υποχωρεί 1%, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων καθυστέρησε την έγκριση του εμβολίου της για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό μέχρι τα τέλη Μαΐου λόγω «διοικητικών περιορισμών» στον οργανισμό.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla σημειώνει άνοδο 0,2% μετά από αναφορές ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν περισσότερους δασμούς κατά των κινεζικών εταιρειών, οι οποίοι στόχευαν ειδικά στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλους βασικούς τομείς.

Προς εβδομαδιαία κέρδη το αργό

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Παρασκευή, σε τροχιά εβδομαδιαίου κέρδους, αφού τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας από τις ΗΠΑ και την Κίνα – τους δύο μεγαλύτερους χρήστες αργού στον κόσμο – έδειξαν υψηλότερη ζήτηση.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται 0,7% υψηλότερα στα 79,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ενισχύεται 0,5% στα 84,33 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια ήταν σε ρυθμό να κερδίσουν περίπου 2% το καθένα αυτή την εβδομάδα, αφού υπέστησαν απότομες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ισχυρότερα από τα προβλεπόμενα συνολικά στοιχεία εισαγωγών από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, σε συνδυασμό με την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βελτιώνεται.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο