Ντονέρ κεμπάμπ: Πλαφόν στην τιμή του ζητούν οι Γερμανοί

Ντονέρ κεμπάμπ: Πλαφόν ζητούν οι Γερμανοί

  • Γερμανικό κόμμα ζητά από την κυβέρνηση να περιορίσει την τιμή του ντονέρ κεμπάπ, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πληθωρισμού

Εκατομμύρια πολίτες και διαμένοντες στην Γερμανία είναι τουρκικής καταγωγής. Αυτοί εισήγαγαν στη χώρα γαστρονομικές σπεσιαλιτέ από την πατρίδα τους και κατέστησαν το ντονέρ κεμπάπ βασικό φαγητό στη χώρα από τη δεκαετία του 1970.

Κεμπάπ ντονέρ αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ πωλούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία, σύμφωνα με τις Guardian και Independent.

Το Κόμμα της Αριστεράς – Die Linke είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις κεμπάπ αύξησαν τις τιμές από 4 ευρώ σε 10 ευρώ  μέσα σε δύο χρόνια, ανέφερε η Guardian.

Η Κάθι Γκέμπελ, εκπρόσωπος της πολιτικής για τη νεολαία στο διοικητικό συμβούλιο του Κόμματος της Αριστεράς, είπε στο Business Insider ότι τα κεμπάπ κοστίζουν τουλάχιστον 7 ευρώ  σε όλη τη χώρα.

Είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να παρέμβει για να αποτρέψει το πιάτο να γίνει είδος πολυτελείας».

Ντονέρ κεμπάμπ

Η Αριστερά ζητάει πλαφόν

Το κόμμα σχεδιάζει να προτείνει ένα κρατικό πλαφόν 4,90 ευρώ ή 2,90 ευρώ για τους νέους, ανέφερε η Guardian.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη χρήση δισεκατομμυρίων ευρώ κρατικών κονδυλίων για να περιοριστεί η τιμή. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούσε επιδοτούμενα κουπόνια για να καλύψει τη διαφορά για τους διανομείς.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, η γερμανική κυβέρνηση είπε τον Φεβρουάριο ότι οι τιμές του ντονέρ κεμπάπ αυξάνονται λόγω των αυξανόμενων μισθών και του κόστους ενέργειας.

“Τα υψηλά ενοίκια, η ενέργεια και τα τρόφιμα είναι το κύριο κόστος για τα κεμπαπτζίδικα. Εάν μειωθούν, τότε μειώνονται και οι τιμές του κεμπάπ”, είπε η Γκέμπελ στο BI.

«Η τιμή του κεμπάπ θα παραμείνει υψηλή εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τίποτα», είπε.

Ντονέρ κεμπάμπ

Ο Σολτς αρνητικός παρά τις πιέσεις

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για το θέμα στο παρελθόν, λέγοντας ότι ρωτάται από τους νέους «όπου κι αν πάει» εάν πρέπει να υπάρξει μείωση της τιμής στα κεμπάπ ντονέρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το 2023, ο Σολτς δέχτηκε αρνητικό αντίκτυπο από ένα μέλος του κοινού που είπε: «Μίλα με τον Πούτιν… Πληρώνω οκτώ ευρώ για ένα ντόνερ».

Ο Σολτς απέρριψε προηγουμένως το ενδεχόμενο εφαρμογής πλαφόν, υπογραμμίζοντας αντ ‘αυτού την «καλή δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» στον χειρισμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Guardian.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι συνολικές τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5,9% το 2023. Πρόσθεσε ότι οι τιμές της ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5,3% το 2023, σε σύγκριση με μια ιλλιγγιώδη αύξηση 29,7% το 2022.

Ο οργανισμός είπε ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να αποδοθεί στις «επιπτώσεις του πολέμου και των πολλαπλών κρίσεων».

Ντονέρ κεμπάμπ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο