Προβληματίζει η μείωση του περιθωρίου κέρδους των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα

ανάπτυξη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα δυσκολεύονται να κερδίσουν χρήματα στη χώρα, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πιέσεις στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα.

Στη μητρόπολη της Σαγκάης, τα μέλη των επιχειρήσεων ανέφεραν ακόμη και καθυστερήσεις στην πληρωμή, καθώς έγινε πιο δύσκολο να επιβληθούν συμβόλαια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος Carlo D’Andrea.

“Οι κρατικές επιχειρήσεις, ανέβαλαν τις πληρωμές και το χρησιμοποιούν για να πάρουν κάποια ντε φάκτο δάνεια από εταιρείες, ειδικά από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε ο D’Andrea, επικαλούμενος σχόλια μελών.

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει επίσης συμπαρασύρει προς τα κάτω την οικονομία.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Επιμελητηρίου της ΕΕ δήλωσαν ότι τα περιθώρια κέρδους τους ήταν υψηλότερα στην Κίνα από τον παγκόσμιο μέσο όρο της εταιρείας τους – χαμηλό οκτώ ετών.

Το 2016, μόλις το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα περιθώρια κέρδους τους ήταν καλύτερα στην Κίνα από ό, τι ήταν παγκοσμίως, ανέφερε η έκθεση.

Αυτό αντανακλούσε μια συντριβή στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά το καλοκαίρι του 2015, παράλληλα με την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων εκείνη την εποχή, επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της ΕΕ Jens Eskelund στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης είχε παρόμοιες κυκλικές πτυχές, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακρά και βαθιά θα είναι αυτή τη φορά.

Η τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου κάλυψε 529 ερωτηθέντες και διεξήχθη από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το φετινό ερωτηματολόγιο περιελάμβανε μια νέα ερώτηση σχετικά με το εάν τα μέλη αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη μεταφορά μερισμάτων πίσω στην έδρα τους. Ενώ περισσότερο από το 70% δεν ανέφερε προβλήματα, το 4% δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει και περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες ή καθυστερήσεις.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτό οφειλόταν σε μια νέα ρυθμιστική στάση ή σε τυπικές απαιτήσεις φορολογικού ελέγχου.

Η οικονομία της Κίνας είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη από ό, τι ήταν το 2015 και το 2016. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν επίσης κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με το Πεκίνο να διπλασιάζει τη μεταποίηση για να ενισχύσει την τεχνολογική αυτάρκεια.

“Τα μέλη μας είδαν σε κάποιο βαθμό ότι η ικανότητά τους να αναπτυχθούν και να αποκομίσουν κέρδη στην κινεζική αγορά – [η] συσχέτιση με το ΑΕΠ γίνεται όλο και πιο αδύναμη”, δήλωσε ο Eskelund.

«Αυτό που είναι σημαντικό για τις ξένες εταιρείες δεν είναι απαραίτητα ένα είδος ονομαστικού ΑΕΠ, 5,3% ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η σύνθεση του ΑΕΠ», είπε. «Εάν έχετε ένα ποσοστό ΑΕΠ που αυξάνεται επειδή γίνονται περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα, αυτό δεν είναι καλό για τις ξένες εταιρείες. Αλλά αν έχεις ένα ΑΕΠ που αυξάνεται επειδή η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται, τότε αυτό είναι καλό».

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας πρόκειται να ανακοινώσει τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο την επόμενη Παρασκευή.

Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα

Η έμφαση της Κίνας στη μεταποίηση, σε συνδυασμό με τη μέτρια εγχώρια ζήτηση, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες παγκόσμιες ανησυχίες ότι η υπερπαραγωγή θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Επιμελητηρίου της ΕΕ δήλωσαν ότι παρατήρησαν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους τον τελευταίο χρόνο και ένα άλλο 10% αναμένει να το δει στο εγγύς μέλλον.

Οι κλάδοι των έργων πολιτικού μηχανικού, των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που ανέφεραν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους οδήγησε σε πτώση των τιμών.

«Δεν πρόκειται μόνο για ευρωπαϊκές εταιρείες που κλαψουρίζουν», δήλωσε ο Eskelund. «Αυτό είναι εξίσου, αν όχι πιο οδυνηρό, για τις κινεζικές εταιρείες».

Άνοιγμα της αγοράς σε ορισμένους κλάδους

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αρχές έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες υψηλού επιπέδου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Eskelund σημείωσε πως η πρόσφατη πολιτική του Πεκίνου χωρίς βίζα για αρκετές χώρες της ΕΕ επέτρεψε στα στελέχη την ευελιξία να προγραμματίσουν ταξίδια στην Κίνα μία εβδομάδα νωρίτερα, αντί για δύο έως τρεις μήνες προηγουμένως.

Πρόσθεσε ότι η επέκταση των πολιτικών φορολογικής απαλλαγής του Πεκίνου ενθάρρυνε επίσης περισσότερο διεθνές προσωπικό και τις οικογένειές τους να παραμείνουν στην Κίνα.

Οι εταιρείες καλλυντικών και τροφίμων και ποτών έχουν επωφεληθεί από τις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να ανοίξει την αγορά της, είπε, σημειώνοντας ότι το ρεκόρ του 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τοπική αγορά ήταν πλήρως ανοιχτή στον κλάδο τους.

Η Κίνα έχει περιορίσει τον βαθμό στον οποίο οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να κατέχουν ή να λειτουργούν σε ορισμένες βιομηχανίες. Το Πεκίνο αφαιρεί ορισμένες κατηγορίες εκτός ορίων κάθε χρόνο μέσω μιας «αρνητικής λίστας».

Ρεκόρ υψηλού σκεπτικισμού

Ωστόσο, το Επιμελητήριο της ΕΕ και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις δήλωσαν ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εφαρμόσει τα 24 μέτρα της για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για τις ξένες εταιρείες.

Η τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου διαπίστωσε ότι ένας ιστορικά μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται:

-Ένα υψηλό ρεκόρ δήλωσε ότι ήταν σκεπτικοί σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξής τους στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια

-Ένα υψηλό ρεκόρ των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανταγωνιστική πίεση θα ενταθεί ένα μερίδιο ρεκόρ αμφισβητεί την κερδοφορία τους στην Κίνα

-Ένα σχέδιο ρεκόρ για τη μείωση του κόστους φέτος, κυρίως με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και την περικοπή των προϋπολογισμών μάρκετινγκ

-ένας αριθμός ρεκόρ ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχασε ευκαιρίες στην Κίνα λόγω ρυθμιστικών φραγμών, το μέγεθος των οποίων ήταν ίσο με πάνω από το ήμισυ των ετήσιων εσόδων τους πρωτοφανές χαμηλό στις προσδοκίες ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια θα μειωθούν

“Όταν συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να δούμε ότι πολλές από τις ανησυχίες παραμένουν στην πραγματικότητα οι ίδιες όσον αφορά την προβλεψιμότητα, την ορατότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Eskelund. «Αυτές οι ανησυχίες λίγο πολύ παραμένουν οι ίδιες».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν κάποιες από αυτές τις πιέσεις που έχουμε δει στην τοπική αγορά, είτε πρόκειται για ανταγωνισμό, είτε για χαμηλότερη ζήτηση, που παίρνουν ίσως πιο μόνιμο χαρακτήρα», είπε. “Αυτό είναι κάτι που αρχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις και τον τρόπο σκέψης για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς”.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο