Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών

επιχειρήσεων

οικονομία

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών το πρώτο τρίμηνο του 2024, τερματίζοντας τη ρηχή ύφεση στην οποία εισήλθε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και δίνοντας ώθηση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ενόψει εκλογών.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,6% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, την ισχυρότερη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν αυξήθηκε κατά 1,5%.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 39 οικονομολόγων, η οποία είχε δείξει επέκταση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αφού το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Τα στοιχεία της Παρασκευής χαιρέτισε ο Σούνακ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία είχε «γυρίσει σελίδα», αν και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Σούνακ και τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ότι είναι εκτός επαφής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν δύσκολα χρόνια, αλλά τα σημερινά στοιχεία ανάπτυξης είναι απόδειξη ότι η οικονομία επιστρέφει σε πλήρη υγεία για πρώτη φορά μετά την πανδημία», δήλωσε ο Χαντ.

Αλλά το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Δεν είναι ώρα για τους Συντηρητικούς υπουργούς να κάνουν έναν γύρο νίκης και να λένε στον βρετανικό λαό ότι ποτέ δεν τα είχαν τόσο καλά», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς των Εργατικών, η οποία ελπίζει να διαδεχθεί τον Χαντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών την Πέμπτη, προέβλεψε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μικρότερη αύξηση 0,2% για το δεύτερο τρίμηνο.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ONS την Παρασκευή.

Σε μηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, ταχύτερα από την ανάπτυξη 0,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, αντανακλώντας την ισχύ στο λιανικό εμπόριο, τις δημόσιες μεταφορές, τις μεταφορές και την υγεία – εν μέρει λόγω των λιγότερων απεργιών του δημόσιου τομέα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε επίσης καλές επιδόσεις, αντισταθμιζόμενη από τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον κατασκευαστικό τομέα, ανέφερε η ONS.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επίσης ότι το ΑΕΠ τον Μάρτιο ήταν 0,7% υψηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, και πάνω απ ‘όλα οι προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 0,3%.

Ωστόσο, η Βρετανία εξακολουθεί να έχει μία από τις πιο αργές ανακάμψεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, η οικονομία της χώρας ήταν μόλις 1,7% μεγαλύτερη από το επίπεδό της στα τέλη του 2019, πριν από την πανδημία, με μόνο τη Γερμανία μεταξύ της G7 να τα πηγαίνει χειρότερα.

«Παρά τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες προοπτικές, η βελτίωση της αύξησης του ΑΕΠ φαίνεται πιθανό να περιοριστεί από τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και από τα μειωμένα περιθώρια αύξησης των επιπέδων απασχόλησης», δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια το πρώτο τρίμηνο, αυξημένο κατά 0,4%, αλλά ήταν 0,7% χαμηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου και τον αγώνα της Βρετανίας να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

«Σε κατά κεφαλήν όρους, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δει μικρή ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Gora Suri, οικονομολόγος της PwC.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο