Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ελαιολάδου

ελαιολάδου

Η έλλειψη ελαιολάδου, που μερικές φορές αναφέρεται ως “υγρός χρυσός“, έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, έχει τροφοδοτήσει ένα κύμα εγκληματικότητας και έχει ωθήσει τον κλάδο σε κατάσταση κρίσης.

Η εκτόξευση της τιμής του υγρού λίπους, μιας υπερτροφής που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, έχει προκαλέσει έκπληξη στους καταναλωτές και τους βετεράνους της βιομηχανίας τους τελευταίους μήνες.

Ο Kyle Holland, αναλυτής του ομίλου έρευνας αγοράς Mintec, δήλωσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από το κλίμα έχουν “επηρεάσει σημαντικά” την παραγωγή ελαιολάδου στη νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η Ισπανία, η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σύμφωνα με το Κέντρο Προώθησης Εισαγωγών, θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα παράγει κάπου μεταξύ 1,3 και 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ελαιολάδου σε κάθε συγκομιδή, δήλωσε ο Holland.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η Ισπανία καλλιέργησε μόνο περίπου 666. 000 μετρικούς τόνους για την εκστρατεία 2022/2023. Οι παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στην έρευνα της Mintec αναμένουν ένα εύρος παραγωγής από 830.000 έως 850.000 μετρικούς τόνους για την ισπανική περίοδο 2023/2024, μια αύξηση περίπου 40.000 μετρικών τόνων από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ (8,4 δολάρια) ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, από λίγο πάνω από τα 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η πτώση αυτή επεκτείνει την πτωτική τάση, αφού οι τιμές του ελαιολάδου έφτασαν σε πρωτοφανή κορυφή, στα 9,2 ευρώ, τον Ιανουάριο.

Ένα ιλιγγιώδες ράλι για το ελαιόλαδο έχει ψυχρανθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει λόγω των ευεργετικών βροχών του Μαρτίου και του Απριλίου και της αύξησης των εκτιμήσεων για την παραγωγή της ελαιοσυλλογής της Ισπανίας. Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα μειούμενα αποθέματα ελαιολάδου θα κρατήσουν τις αγορές σε επιφυλακή για ξαφνικές αυξήσεις των τιμών τους επόμενους μήνες.

“Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ουσιαστικά η συνολική προσφορά. Ο κόσμος είναι αρκετά πτωτικός για την αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η περίοδος διαρκεί και καθώς απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη συγκομιδή που μόλις είχαμε, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να πιστεύουν ότι θα στραγγίξει”, δήλωσε ο Holland τηλεφωνικά στο CNBC.

“Το ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο είναι ότι ναι, οι τιμές φαίνεται να πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να αγοράζουν. Και όταν αγοράζεις έναντι μειωμένων όγκων, λένε ότι αν οι όγκοι εξαντληθούν και όλοι πρέπει να αγοράσουν, τότε οι τιμές πρέπει να ανέβουν”

“Αυτό δεν είναι φυσιολογικό”, δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Vito Martielli, ανώτερος αναλυτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ολλανδική Rabobank.

Ο Martielli δήλωσε ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα των τιμών δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο στα 20 και πλέον χρόνια που μελετά τον τομέα του ελαιολάδου.

“Για να έχουμε μια σαφή άποψη, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά οι βροχοπτώσεις κατά τον μήνα Μάρτιο ήταν ένα θετικό μήνυμα για τη βελτίωση της παραγωγής”, πρόσθεσε.

Τα ελαιόδεντρα “εξαιρετικά” ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή

Η Helena Bennett, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Green Alliance UK, απέδωσε απερίφραστα την αύξηση ρεκόρ στις τιμές του ελαιολάδου στην κλιματική αλλαγή.

“Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία, έχει μειώσει στο μισό την παραγωγή της λόγω ξηρασίας και ακραίας ζέστης, αυξάνοντας την τιμή του (στην προέλευση!) κατά 112% από το 2022”, ανέφερε ο Bennett στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στις 10 Απριλίου.

“Συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Ελαιόλαδο σήμερα, όλα τα άλλα σύντομα”.

Σε μια πρώτη στο είδος της περιφερειακή ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για “καταστροφικές” συνέπειες, καθώς η εντεινόμενη κλιματική κρίση πλήττει κάθε τμήμα των οικονομιών τους αυτόν τον αιώνα.

Η έκθεση του ΕΟΠ αναφέρει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την περιοχή, ιδίως στη νότια Ευρώπη, καθώς η ακραία ζέστη γίνεται πιο συχνή και τα πρότυπα βροχόπτωσης αλλάζουν.

Ερωτηθείς πόσο ευάλωτα είναι τα ελαιόδεντρα στην κλιματική αλλαγή, ο Holland της Mintec απάντησε: “Η λέξη που θα χρησιμοποιούσα είναι “υπερβολικά””

Ο Holland δήλωσε: “Νομίζω ότι ένα πράγμα που θα έλεγα είναι ότι οι παίκτες με τους οποίους μιλάμε ανησυχούν πολύ, επειδή το κλίμα γενικά θερμαίνεται. Και πολλά από αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται, φυσικά, με περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές, ξηρότερα εδάφη, λιγότερη υγρασία και οι μύγες του ελαιολάδου είναι επίσης ένα από αυτά τα ζητήματα που οι άνθρωποι εικάζουν ότι θα επιδεινωθούν”.

Και πρόσθεσε: “Ορισμένοι παίκτες με τους οποίους μιλάμε και οι οποίοι το κάνουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν, διότι αν χάνεις το 40%, 50%, 60% της σοδειάς σου και έχεις ακόμα όλα τα έξοδα εισροών και λιπασμάτων, την περιποίηση, το βοτάνισμα, το πότισμα, αν μπορείς. . . τότε το θέμα είναι αρκετά κρίσιμο”.

Κλοπές ελαιολάδου

Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου συνέπεσε επίσης με μια έξαρση κλοπών.

Τα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία δήλωσαν στις αρχές Μαρτίου ότι το ελαιόλαδο είχε γίνει το πιο κλεμμένο προϊόν σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι κύριοι ένοχοι φέρονται να είναι εγκληματικές συμμορίες που στοχεύουν το βασικό είδος διατροφής για μεταπώληση στη μαύρη αγορά.

Τον περασμένο Αύγουστο, περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκλάπησαν από ένα ελαιοτριβείο της Ισπανίας στην περιοχή της Κόρδοβα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η αξία του κλεμμένου ελαιολάδου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τότε τα 420.000 ευρώ.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο