Αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ

αγορές ακινήτων

ΟΟΣΑ

Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες χάρη στην ανθεκτική δραστηριότητα των ΗΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός συγκλίνει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΟΣΑ, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του.

Η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που παρατηρήθηκε πέρυσι και θα αυξηθεί οριακά στο 3,2% το επόμενο έτος, δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3% το 2025.

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ παράλληλα τροφοδότησε την αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του.

Ωστόσο, η ταχύτητα της ανάκαμψης αποκλίνει ευρέως, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι η παρατεταμένη υποτονικότητα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αντισταθμίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αυξήθηκε στο 2,6% φέτος από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,1%.

Το επόμενο έτος η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει σε ρυθμό 1,8%, ελαφρώς υψηλότερα από το 1,7% του Φεβρουαρίου.

Ενισχυμένη από τα δημοσιονομικά κίνητρα, η οικονομία της Κίνας αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, με την ανάπτυξή της να προβλέπεται πλέον στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025, από 4,7% και 4,2% αντίστοιχα τον Φεβρουάριο.

Ενώ η αδυναμία της Γερμανίας θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη του μπλοκ προβλέπεται να αυξηθεί από 0,7% φέτος σε 1,5% το επόμενο έτος, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ανοίγει το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων. Ο ΟΟΣΑ είχε προηγουμένως προβλέψει ανάπτυξη της ευρωζώνης 0,6% φέτος και 1,3% το 2025.

Οι προοπτικές της Βρετανίας ήταν μία από τις λίγες που υποβαθμίστηκαν με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει πλέον μόνο 0,4% φέτος σε σύγκριση με 0,7% προηγουμένως. Καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1% το 2025, σε σύγκριση με το 1,2% που αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, τα εισοδηματικά οφέλη, η εύκολη νομισματική πολιτική και οι προσωρινές φορολογικές περικοπές θα βοηθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης να επιταχυνθεί από 0,5% το 2024 σε 1,1% το 2025, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 1% και για τα δύο προηγούμενα έτη, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο