“Sell in May” ή όχι; – Τι βλέπουν οι αναλυτές για τις αγορές και ποιες οι προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αποτελέσματα, μερίσματα, deals και placements κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλό, έστω και αν η μεταβλητότητα έχει γίνει πλέον πολύ πιο έντονη, θέτοντας προκλήσεις στο ανοδικό momentum.

  • Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε το κατώφλι των 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009 και καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών και, φυσικά, τα αποτελέσματα κερδοφορίας.

Από σήμερα, οπότε θα έχουν τελειώσει πια οι αργίες και το Χ.Α. θα επιστρέψει στην κανονικότητα, θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των επενδυτών σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπως είναι αυτή του μήνα Μαΐου, όπου το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό “Sell in May” βρίσκεται στο επίκεντρο.

  • Την ίδια ώρα, το μπαράζ των θετικών εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται, με εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν τις τιμές-στόχους, ενώ η DBRS έδωσε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στην Εθνική Τράπεζα –κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία για ελληνική τράπεζα–, χάρη στον ισχυροποιημένο ισολογισμό, την υψηλή οργανική κερδοφορία, τη σταθερή δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, καθώς και την ισχυρή χρηματοδοτική θέση και ρευστότητά της.

Παράλληλα, το νέο 30ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου επιβεβαίωσε το success story της Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και δίνοντας νέο “ρυθμό” στην αγορά.

  • Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, η πετυχημένη έκδοση 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με τη θεαματική υπερκάλυψη ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη των προηγούμενων ημερών.

Επιπλέον, η αναγγελία της εξαγοράς ποσοστού της E-Net με υπερτίμημα κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης και με τη συμμετοχή μεγάλου διεθνούς επενδυτή, της General Atlantic, διαμόρφωσε κλίμα επικείμενων νέων συμφωνιών και για άλλες εισηγμένες εταιρείες εκτός του κλάδου της πληροφορικής.

  • “Εδραιώνεται, επομένως, η πεποίθηση για το ελπιδοφόρο αναπτυξιακό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας από κοινού με τις βάσιμες προσδοκίες μεγέθυνσης των εταιρικών μεγεθών των βασικών κλάδων του Χ.Α., ιδιαίτερα όσων συνδέονται με τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων (ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός κ.ά.) και την εξωστρέφεια”, τονίζει ο αναλυτής.

Μετά τα ρεκόρ, τι;

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στη ζώνη των 1.450 μονάδων, προσβλέποντας στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.500 μονάδες στη “μετα-πασχαλινή” εποχή. Η εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων είναι σίγουρα μία από αυτές.

Οι δημοσιεύσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για τη χρήση 2023 ολοκληρώθηκαν με ρεκόρ κερδοφορίας και σημαντική ενίσχυση των μερισμάτων.,,,,,,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ στο 

https://www.capital.gr/agores/3805993/-sell-in-may-i-oxi-ti-blepoun-oi-analutes-gia-tis-agores-kai-poies-oi-prooptikes-tou-ellinikou-xrimatistiriou/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο