Τετάρτη 8 Μαίου 2024- ΧΑΑ: Η ομορφιά με το χρηματιστήριο- Η Αγορά θα κάνει πάντα τα δικά της- ΤΕΝΕΡΓ μεγέθη και δείκτες- Choices

χρηματιστήριο

******
Η ομορφιά με το χρηματιστήριο φίλοι αναγνώστες είναι ότι ο καθένας έχει την άποψη του και καλά κάνει. Και μπορεί να την πραγματοποιήσει άμεσα αγοράζοντας ή πουλώντας αυτό που πιστεύει. Είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.
 • Εσείς να συλλέγετε απόψεις και στο τέλος να προβαίνετε σε δικές σας πράξεις. Δεν πρέπει να σας φταίνε ποτέ οι απόψεις. Για αυτό λέγονται και απόψεις άλλωστε.

*****

ΓΙΑ ΝΕΟΣΣΟΥΣ του σπόρ: ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΕ τα αναγραφόμενα σε Forum, σε παρασκηνιακές στήλες κλπ όπου χωρίς να δίνουν κάποια εξήγηση εκθειάζουν και υπερθεματίζουν ό,τιδήποτε πετάει… Ρωτήστε ανθρώπους που εμπιστεύεστε, πιο έμπειρους από σας και που έχουν πληρώσει υψηλά δίδακτρα μέχρι να σταθούν στα δικά τους πόδια…

****

STOCK OPTIONS: Συμβαίνουν αυτά, άλλαξαν οι καιροί, οι εποχές. Εδώ μοιράζονται απίστευτα πριμ, bonus, salaries, contracts σε κάτι τύπους που κλωτσάνε ένα τόπι ή βάζουν την μπάλα σε ένα καλάθι κλπ κλπ.  Ετσι και οι εταιρείες, πρέπει να πληρώνουν εξτρά τα μεγαλοστελέχη τους, γιατί αυτά θα πάνε αλλού ή δεν θα φροντίζουν και τόσον τα συμφέροντα τους….

 • ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ στις καφετέριες, ούτε πίσω από ένα pc για να σχολιάζουν και να βγάζουν χολή (ίδιον των τεμπέληδων, των αποτυχημένων κοκ) ή να σκοτώνουν την ώρα τους.  Για να γεννήσουν κέρδη πρέπει να κοπιάσουν, να τρέξουν, να αγχώνονται κάθε λεπτό, να αγωνιούν για χίλια δυο πράγματα… Σταματάμε εδώ και όσοι κατάλαβαν, έχει καλώς.

Η ΑΓΟΡΑ θα κάνει πάντα τα δικά της: Μην παίρνoυν ψηλά τον αμανέ οι αυτοθαυμαζόμενοι και οι σταλεγάκηδες… Μαγκιές, μόνον όταν τρίζει το ταμπλό… Τότε δηλαδή που τρέχουν να κρυφτούν στα λαγούμια τους…

***

χρηματιστήριο

SPACE: Το μεγάλο μειονέκτημα είναι οι μεγαλομέτοχοι της για τις κατ’ επανάληψη αναφερθείσες τακτικές τους- Εμείς ποντάρουμε ακριβώς πάνω σε αυτές τις… αδυναμίες τους!

Είναι μια από τις 40 ευρωπαϊκές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο 6G Infrastructure Association (6GIA), το σύνδεσμο εταιρειών και ερευνητικών φορέων που ηγείται της ανάπτυξης
***********
χρηματιστήριο

02.05.2024- ΕΝ.Α.-ΟΑΚ: Τι είναι αυτό που άλλαξε την εικόνα στα ΜΕΖΖ- Πάμε στην ουσία της κατάστασης- Η ουσία σήμερα είναι αλλού- Και το κερασάκι

Έχουμε γράψει άπειρες φορές για την δυναμική και τα εν δυνάμει κέρδη που μπορείτε να έχετε από ένα πολύπλοκο και επικίνδυνο εργαλείο σαν τα ΜΕΖΖ. Επίσης έχουμε επιστήσει την προσοχή μας…

 

χρηματιστήριο

Το site δεν έχει μάθει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της διπλωματικής λογικής. Εδώ δεν κάνουμε μικροπολιτική, ούτε έχουμε δεύτερες σκέψεις.Αν δεν πάει πάνω η αγορά θα πάει κάτω και αν δεν πάει κάτω θα πάει πάνω. Ωραίο ακούγεται για να έχουμε πέσει μέσα στην επιτυχία, όμως είναι ανούσιο.
 • Κυρίες και κύριοι δεν μασάμε τα λόγια μας ούτε υποχρεώνουμε να ακολουθήσει κάποιος το σκεπτικό σε αυτό που λέμε. Μέσω διπλωματικής οδού που πολλοί χρησιμοποιούν όχι όμως εμείς, (γι’αυτό δεν είμαστε ευχάριστοι) ποτέ δεν έχουμε πει ότι πέσαμε μέσα και ότι από νωρίς είχαμε ενημερώσει ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε συμβεί.
Όταν αναφέρουμε μια μετοχή από νωρίς δηλαδή πρίν ξεκινήσει πχ στο 1€ και σήμερα οι αναλυταράδες την ανακάλυψαν στα 7€ ειλικρινά δεν τους χρειαζόμαστε για να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της μετοχής τα θεμελιώδη μα ούτε την διαδρομή από το 1 στα 7€.
 • Κάνουν ότι δεν το βλέπουν επειδή δεν τους βολεύει. Τώρα, αν από τα 7€ πάει στα 10 η 15€ γιατί πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμα και για τους αναλυτές, ας το δείτε και ανάλογα πάρτε το ρίσκο σας.
Σε μια γενική άνοδο όποια μετοχή και να έχεις αγοράσει το ποσοστό επιτυχίας θα είναι υψηλό και όλοι χαρούμενοι. Εμείς εδώ δεν γράφουμε για να περνά η ώρα μας! Αναφέρουμε μετοχές ρίχνοντας το βάρος όχι για το πόσο πάνω θα πάνε, ( αυτό το αφήνουμε σε εσάς κατά πόσο ικανοποιημένοι είστε σε σχέση με την απόδοση) μα περισσότερο στο πόσο ανθεκτικές είναι σε μια πιθανή πτώση του γενικού δείκτη και το περιθώριο ανόδου που έχουν πριν κάνουν τη κίνηση.
 • Μόνο τότε όλοι έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε δύο λόγια η να διαβάσουμε ένα άρθρο. Είναι αυτές οι δύσκολες μέρες που ενώ στη χαρά οι περισσότεροι λαλούν, ως δια μαγείας στη πτώση εξαφανίζονται.

χρηματιστήριο

 • ΔΕΗ: Εκτιμώ ότι θα κινηθεί ξαφνικά προς τα 14 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 20.
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δεν έχει πει την τελευταία λέξη…
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Τι σημασία έχει πλέον που θα φτάσουν, όταν έδωσαν δυνατότητες για καταγραφή υπερκερδών από 400% έως και 800%;;;
 • ACAG: Λόγω Euroxx πιατεύω ότι θα σταματήσουν σύντομα οι γκρίνιες σας…
 • ΛΑΝΑΚΑΜ: Εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις (ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα και ενδιαφέρον) και προσπαθούν να πάρουν κομμάτια από τους απογοητευμένους που δεν βλέπουν ΦΩΣ.
 • ΛΑΝΑΚΑΜ: Υπάρχει και το πρόβλημα με την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την τερματική εικόνα της μετοχής. Ετσι την κατάντησαν στα 6 εκατ. ευρώ, με την MED στα 12,5 εκατ.(!!), την ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ (στα 12,6!!!!!) κλπ κλπ…
 • ΣΙΔΜΑ – ΚΟΡΔΕ – ΤΖΚΑ: Με ζητούμενο, αν έχουν προεξοφλήσει τα άσχημα αποτελέσματα τους στο 2023 και αν αλλάζουν εφέτος οι προοπτικές τους (τιμές μετάλλων, επιτόκια, έργα να ξεκινήαουν). Καλύτερη διοίκηση αναμφίβολα αυτή της ΚΟΡΔΕ.
 • SPACE: Από τις ελάχιστες του κλάδου (υπό την ευρεία έννοια) που μπορούν πλέον να διπλασιάσουν την τιμή τους. Και διπλασιάζοντας την η κ/φση δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Γνωστά τα ντεσού της δικής της υπόθεσης, αλλά πάνω σε αυτά στηριζόμαστε…
 • UNIBIOS: Δεν πρέπει να έχετε παράπονο, χρειάζονται και οι ανάσες. Πρόσφατα την είχαμε υπενθυμίσει λίγο κάτω από τα 1,1500 όπου έβαζαν τουβλα και τουβλάκια σε καθημερινή βάση. ΘΑ αιφνιδιάσει ξανά ευχάριστα… Το δικό της ΑΤΟΥ; Ποιο άλλο από το ΠΡΟΙΟΝ της!
 • ΜΕΖΖ: ΗΔΗ σας ενημέρωσε ο ΟΑΚ…Προσέξτε μία “ΜΙΚΡΗ”  λεπτομερειούλα στο SUNMEZZ που αξίζει αληθινό χρυσάφι.
 • ΚΟΥΑΛ- Μόνον για τους κατέχοντες και ερωτώντες παράλληλα: Υποπτεύομαι πορεία… ΛΑΒΙΦΑΡΜ με άλλους φυσικά πρωταγωνιστές. Εννοείτε, ότι πρέπει να εκμεταλλευτείτε την ΑΜΚ…
 • CNLP: Κτίζουν θέσεις, αργά, μεθοδικά και υπομονετικά…
 • ΙΛΥΔΑ: Αν έχουμε (και) εδώ επανάληψη πρόσφατων φαινομένων (πάντα, αναλογικά και συγκριτικά), τότε………………
 • ΦΟΥΣΚΑ το ΧΑΑ: Τα διαβάζουμε και εμείς, για να φτιάχνουμε και διάθεση… Δηλαδή βρε παιδιά ποια είναι η λογική αυτών των ανθρώπων; Να μην κάνουμε τίποτα εδώ και έτη πολλά, επειδή όλα ήταν, είναι και θα είναι ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ; ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ;;
 • ΦΟΥΣΚΑ(Ι): Kαι η μεγάλη πλάκα είναι ότι θεωρούν ΦΟΥΣΚΑ το ΧΑΑ, το φθηνότερο χρηματιστήριο !! Μη κοιτάτε που η χώρα κατοικείται από ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ σε ποσοστό 90%(!), αναλφάβητα χρηματοοικονομικά και όχι μόνον. Μαθημένα στη ΤΕΜΠΕΛΙΑ και στη ΛΑΜΟΓΙΑ με την βοήθεια αυτών των ανάλγητων που αυτά εκλέγουν!

χρηματιστήριο

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,43 +0,99
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,09 +0,64
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,23 +0,78
ΙΤΑΛΙΑ 3,78 +1,34

χρηματιστήριο

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ@18,3300 ευρώ και κ/φση 2,165 δισ. ευρώ

χρηματιστήριο

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 18,3300 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,9500 ευρώ
 • Κ/ΦΣΗ: 2,165 δισ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ / ΙΔΙΑ Κ/Φ:  495,2 εκατ.
 • ΚΕΡΔΗ: 62 εκατ.
 • P/e:  34,9
 • EV/EBITDA: 17
 • P/BV: 4,37
 • NETDEBT/EBITDA: 4,75
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 850 εκατ.
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

χρηματιστήριο

χρηματιστήριοχρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια του 4ου τρίμηνου του έτους (του πρώτου τριμήνου πλήρους λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα) τα έσοδα και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία σημείωσαν αύξηση κατά 16,0% και 41,2% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

 • Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα διοικητικά έξοδα, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το σύνολο του έτους αυξήθηκαν σε €0,51 έναντι € 0,17 το 2022.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.224 MW στο τέλος του έτους (έναντι 906 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, το οποίο το 2024 θα καταγράψει το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του και συμβολής του στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

 • Επίσης, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και προχωρά με εντατικό ρυθμό η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW).

χρηματιστήριο

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €62,1 εκατ. έναντι € 21,7 εκατ. για το 2022. Η αύξηση των καθαρών κερδών χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες οφείλεται στο κόστος αποτίμησης του προγράμματος από την δωρεάν διάθεση μετοχών που αναγνωρίστηκε κατά ΔΠΧΑ 2, στο πλαίσιο του οποίου η δαπάνη που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης 2022 ανήλθε σε € 48,8 εκατ., έναντι επιβάρυνσης € 0,6 εκατ., το 2023.

 • Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε € 47,7 εκατ., έναντι € 35,4 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σε συνέχεια κυρίως της ενσωμάτωσης δανείων σχετιζόμενων με το έργο του Καφηρέα.

Tο μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του Ομίλου ανέρχεται σε 4,5% (έναντι 3,9% για το 2022), ενώ το 82% του συνολικού δανεισμού έχει είτε σταθερό επιτόκιο είτε είναι αντισταθμισμένο με παράγωγα προστατεύοντας την κερδοφορία στο τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον. Τέλος το 78% αφορά δανεισμό χωρίς αναγωγή στη μητρική εταιρεία (non-recourse debt).

 • Η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου παραμένει υγιής, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και οι δεσμευμένες καταθέσεις, διαμορφώθηκαν σε € 322,5 εκατ., ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε € 1.167,1 εκατ..

Η καθαρή δανειακή θέση (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα μείον δεσμευμένες καταθέσεις σχετιζόμενες με δανειακές υποχρεώσεις) διαμορφώνεται την 31/12/2023 στο επίπεδο των € 844,6 εκατ. έναντι € 669,3 εκ. την προηγούμενη χρήση με τον αντίστοιχο συντελεστή μόχλευσης (Net Debt/adj.EBITDA) στο 4.7x (έναντι 4.1x για το 2022).

 • Όσον αφορά στο μέρισμα για τη χρήση του έτους 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει και θα προτείνει προ της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

—————–

χρηματιστήριο

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

 • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο