Τι αποκάλυψε δημοσκόπηση του Reuters για την παγκόσμια οικονομία

οικονομία

οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να διατηρήσει τη σταθερή δυναμική της για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι το 2025, αψηφώντας τις προηγούμενες προσδοκίες για επιβράδυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους που δήλωσαν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη από τις προβλέψεις είναι πιο πιθανή από την αδυναμία.

Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης φέρνει τις δικές της προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο, αλλά τώρα ίσως χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Δεν υπήρξε επιδείνωση της κοινής γνώμης ούτε για την ευρωζώνη ούτε για τη δεύτερη οικονομία, την Κίνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 27 Μαρτίου και 25 Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι που κάλυπταν 48 οικονομίες.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,9% φέτος, ταχύτερη από το 2,6% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, και θα ακολουθήσει 3,0% το 2025. Περισσότερο από το 90% των κοινών συνεισφερόντων αναβάθμισαν τις απόψεις τους και δήλωσαν ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανάπτυξη να είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Η πλειοψηφία του 60% των οικονομολόγων, 98 από τους 162, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία φέτος είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι περίμεναν παρά να υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους.

“Συνεχίζουμε να εκπλαγόμαστε από την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα, εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι μπήκαμε στο έτος με συγκρατημένες προσδοκίες, πιστεύαμε ότι θα υπήρχε επιβράδυνση φέτος”, δήλωσε ο Nathan Sheets, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.

“Μέχρι στιγμής έχουμε σημειώσει αύξηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς και της Ευρώπης σε κάποιο βαθμό. Οπότε αισθάνομαι σταθερά”.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν, 16 από τις 21, αναμενόταν ότι θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πληθωρισμό άνω του στόχου μέχρι το τέλος του έτους, έναντι 10 στην τριμηνιαία δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ωστόσο, οι περισσότεροι προβλέπουν τώρα λιγότερες περικοπές έως το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει τις περικοπές τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη φορά το τέταρτο τρίμηνο, πολύ αργότερα από την έναρξη τον Μάρτιο και τις συνολικά έξι περικοπές που είχαν υπολογίσει οι χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές του έτους.

Τον Ιανουάριο, η συναίνεση του Reuters είχε μια πιο μετριοπαθή προοπτική, με τέσσερις περικοπές από τον Ιούνιο.

Παρά την ανιαρή αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι κίνδυνοι εξακολουθούσαν να είναι ότι η Fed θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που συνόδευσαν την έκθεση υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις αυξάνονται και δεν χαλαρώνουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθούσε να προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να στηρίξει την ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά μέσο όρο 0,5% το 2024.

Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα έχει ήδη αποτιμηθεί στο ισχυρό δολάριο, το οποίο έχει αυξηθεί πάνω από 4% φέτος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

“Ένα ερώτημα που έχουμε λάβει αρκετά συχνά είναι “μπορεί η Ευρώπη να αρχίσει να κάνει περικοπές πριν από τη Fed;””, δήλωσε ο James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.

“Και θα έλεγα. . . όταν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, είτε η ΕΚΤ ξεκινά τον Ιούνιο είτε η Fed τον Σεπτέμβριο, όλα θα μοιάζουν σαν να αποτελούν μέρος του ίδιου κύκλου περικοπών”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2021, θα περιμένει επίσης μέχρι το επόμενο τρίμηνο για να το μειώσει, σύμφωνα με την έρευνα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο