Νόμο που εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ψήφισε η Κίνα

δασμούς
A Chinese flag flutters in front of the logo of China Evergrande Group seen on the Evergrande Center in Shanghai, China September 22, 2021. REUTERS/Aly Song REFILE - QUALITY REPEAT

Κίνα

Η Κίνα ψήφισε την Παρασκευή έναν νόμο που δεν αφήνει αμφιβολία ότι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της μπορούν να ανταποδώσουν την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της νούμερο 2 οικονομίας στον κόσμο, καθώς η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες στοχεύουν το Πεκίνο για την υπερβολική βιομηχανική παραγωγική ικανότητα.

Ο δασμολογικός νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας μετά από τρεις γύρους διαβουλεύσεων που χρονολογούνται από το 2022, είναι η τελευταία προσθήκη στο οπλοστάσιο των μέσων εμπορικής άμυνας του Πεκίνου, καθώς διατηρεί μια δύσκολη ανακωχή με τις ΗΠΑ μετά τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφει μια σειρά νομικών διατάξεων που σχετίζονται με τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, από το τι συνιστά φορολογικά κίνητρα έως το δικαίωμα της Κίνας να ανταποδίδει τα χτυπήματα σε χώρες που αθετούν τις εμπορικές συμφωνίες.

Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις δυνατότητες εμπορικής άμυνας από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία το 2012, εισάγοντας νόμους που εξουσιοδοτούν τους αξιωματούχους με τρόπους αντιποίνων κατά των χωρών που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα συναλλάσσεται, παρεμβαίνοντας στη διακίνηση αγαθών, δεδομένων και προσωπικού μεταξύ των αγορών αυτών.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απλώς επικυρώσει την πεποίθηση του Πεκίνου ότι πρέπει να εδραιώσει και να βελτιώσει τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του, λένε οι αναλυτές.

“Είναι σαν ένα πυρηνικό όπλο: το νόημα του να το έχεις δεν είναι να το χρησιμοποιήσεις, αλλά να αποτρέψεις τους άλλους από το να χρησιμοποιήσουν το ίδιο εναντίον σου”, δήλωσε ο Henry Gao, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Singapore Management University.

“Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, καθώς όταν η Κίνα αναβάθμισε τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου το 2004, υπήρχαν μέτρα για την εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών”, πρόσθεσε ο Γκάο.

“Αλλά νομίζω ότι ένα σημείο που προσπαθεί να κάνει η Κίνα με το να συμπεριλάβει αυτό στο νέο δασμολογικό νόμο είναι ότι αυτό είναι το προνόμιό μας: αν πρόκειται να μας χτυπήσετε με δασμούς, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο”.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που κατακλύζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με φθηνά προϊόντα ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, ο οποίος ξεκίνησε με τους εισαγωγικούς δασμούς της Ουάσινγκτον το 2018.

Οι Βρυξέλλες διερευνούν επί του παρόντος αν θα εφαρμόσουν δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το Πεκίνο διεξάγει τη δική του έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ της ΕΕ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο