Τι είπε ο Γουόρεν Μπάφετ, στο, πιθανώς, τελευταίο του Woodstock for Capitalists

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, που έγινε το Σάββατο, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες επενδυτές, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι και προσωπικοί θαυμαστές του Γουόρεν Μπάφετ, ο θρυλικός ιδρυτής της Berkshire Hathaway είχε κάποιες γκρίζες στιγμές καθώς συλλογίστηκε το θάνατο του επί μακρόν συνεργάτη του Τσάρλι Μάνγκερ πέρυσι και έκανε μια αναφορά και στον πιθανό δικό του θάνατο, δεδομένου ότι έχει συμπληρώσει τα 93 του.

“Ξέρω λίγα από επικήδειους”, αστειεύτηκε κάποια στιγμή.

Ωστόσο, καθησύχασε τους επενδυτές ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ότι έχει φροντίσει για τη διαδοχή του και αποκάλυψε ότι ο Γκρεγκ Άμπελ θα λαμβάνει στο εξής τις επενδυτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τις μετοχές.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μετόχων ο Γουόρεν Μπάφετ εξήγησε γιατί η Berkshire αποφάσισε να πουλήσει το 13% της θέσης της στην Apple, αποκάλυψε ότι πούλησε ολόκληρο το μερίδιό της στην Paramount, αναφέρθηκε τις εξελίξεις στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και εξήρε το έργο του προέδρου της Federal Reserve Ζ. Πάουελ.

Γιατί πουλήσαμε την Αpple

Στο ερώτημα γιατί η Berkshire μείωσε τη θέση της στην Apple, ο Γουόρεν Μπάφετ απάντησε ότι το έκανε καθαρά για φορολογικούς λόγους καθώς είχε καταγράψει σημαντικά κέρδη και όχι επειδή δεν πιστεύει στη μετοχή.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι λίαν προσεχώς μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η πώληση του 13% της θέσης της Berkshire στην Apple.

“Δεν με ενοχλεί καθόλου να πληρώσω περισσότερους φόρους  — και ελπίζω πραγματικά με όλα όσα κάνει η Αμερική για όλους εσάς, να μην σας ενοχλεί και σας που πληρώνουμε  — και αν πληρώνουμε φόρους με συντελεστή 21 % φέτος και αυξηθεί λίγο ακόμη αργότερα, δεν νομίζω ότι θα σας πειράξει το γεγονός ότι πουλήσαμε λίγη Apple φέτος”, είπε ο Μπάφετ.

Σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Γουόρεν Μπάφετ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη “που δημιουργεί απατηλά φαινόμενα” θα είναι ο κλάδος που θα φέρει το επόμενο μεγάλο κύμα  “ανάπτυξης”, ωστόσο παρομοίασε την τεχνολογία με τα πυρηνικά όπλα σε ότι αφορά τη δυνατότητα της να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν “ξέρει τίποτα” για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά αφηγήθηκε  μια ιστορία σχετικά με μια εικόνα του που είδε σε μια οθόνη, δημιουργημένη με AI η οποία όπως είπε ενίσχυσε τη νευρικότητά του απέναντι στην συγκεκριμένη τεχνολογία.

“Είχα πει ότι αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα και αυτό το τζίνι έκανε μερικά τρομερά πράγματα τα επόμενα χρόνια, και η δύναμη αυτού του τζίνι είναι, ξέρετε, που με τρομάζει”, πρόσθεσε. “Και δεν ξέρω κανέναν τρόπο να ξαναβάλω το τζίνι στο μπουκάλι, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι παρόμοιο”.

Πού σκέφτεται να επενδύσει

Σε ερώτημα των μετοχών αν η Berkshire Hathaway σκέφτεται να επενδύσει την τεράστια ρευστότητα ύψους 188 δισ. δολαρίων που έχει συγκεντρώσει, ο Μπάφετ απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επένδυσης εκτός ΗΠΑ, συγκεκριμένα στον Καναδά αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της επενδυτικής εταιρείας κολοσσού, η οποία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 11,22 δισ. δολαρίων, αυξημένα  κατά 39% έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου, και άνοδο της ρευστότητάς της στο νέο ιστορικό υψηλό των 188,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 167,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τετάρτου τριμήνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο