Τουρκία: Απειλείται με απαγόρευση το φιλοκουρδικό κόμμα

Τουρκία: Απειλείται με απαγόρευση το φιλοκουρδικό κόμμα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας προειδοποίησε το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα DEM της χώρας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με νομικές διαδικασίες, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, όπως το προκάτοχό του, αν δεν αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές.

Το DEM, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ιδρύθηκε πέρυσι ως διάδοχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει ποινή κατάργησης λόγω φερόμενων δεσμών με Κούρδους μαχητές, σε μια δικαστική υπόθεση που συνάδει με την πολιτική καταστολής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο παρελθόν άνοιξαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ορισμένα κόμματα έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν και ότι άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Επομένως, λέμε ότι εάν το κόμμα DEM ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση», είπε. «Εμείς λέμε “κρατήστε αποστάσεις από την τρομοκρατία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια νομική διαδικασία”».

Αλλο δικαστήριο αναμενόταν να ανακοινώσει ετυμηγορία αυτό τον μήνα σε μια υπόθεση που δικάζει πρώην ηγέτες και αξιωματούχους του HDP για τις διαδηλώσεις του 2014, που προκλήθηκαν από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι. Η έκδοση της δικαστικής απόφασης αναβλήθηκε.

«Δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάχτυλο. Επαναλαμβάνω, η πολιτική διακοπής λειτουργίας, εκβιασμού και απειλών έχει τελειώσει», δήλωσε ο συμπρόεδρος του DEM Τουντσέρ Μπακιρχάν μετά από συμμάχου της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά δικαστήρια βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, κάτι που αρνούνται ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Τόσο οι εισαγγελείς όσο και η κυβέρνηση κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο