Βρίσκεται σε υπερτιμημένα επίπεδα η τιμή του χρυσού;

χρυσού

χρυσός

Ο χρυσός GC00, 0,55% ως επένδυση, είναι πιθανό να υπολείπεται του πληθωρισμού των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 7% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνας με τίτλο “Υπάρχει ακόμα ένα χρυσό δίλημμα;” από τον Claude Erb, πρώην διαχειριστή κεφαλαίων εμπορευμάτων στο TCW, και τον Campbell Harvey, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Duke.


Οι δύο ερευνητές δημοσίευσαν επίσης μια πρωτοποριακή έκθεση το 2012, προτείνοντας ένα μοντέλο εύλογης αξίας για τον χρυσό. Με βάση αυτό το μοντέλο, ο χρυσός ήταν εξαιρετικά υπερτιμημένος εκείνη την εποχή και ως εκ τούτου ήταν πιθανό να έχει επιδόσεις κάτω του μέσου όρου στο μέλλον. Από το υψηλό του χρυσού το 2012 στο χαμηλό του το 2015, η πραγματική (προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό) τιμή του χρυσού μειώθηκε περισσότερο από 40%.

Πρόσφατα, η τύχη του χρυσού έχει αλλάξει. Το κίτρινο μέταλλο έχει σπάσει το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, ανεβαίνοντας πάνω από τα 2. 400 δολάρια η ουγγιά. Ωστόσο, σύμφωνα με το μοντέλο Erb / Harvey, ο χρυσός είναι τόσο υπερτιμημένος τώρα όσο ήταν το 2012.

Το μοντέλο βασίζεται στην αναλογία της τιμής του χρυσού προς τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ. Οι Erb και Harvey σημειώνουν ότι εάν ο χρυσός ήταν ένα τέλειο αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, αυτή η αναλογία θα παρέμενε σταθερή. Εάν ο ΔΤΚ αυξανόταν κατά 10%, το ίδιο θα έκανε και ο χρυσός – και η αναλογία δεν θα άλλαζε.

Στην πραγματικότητα, ο λόγος χρυσού/ΔΤΚ παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Αυτό απεικονίζεται στο συνοδευτικό διάγραμμα. Εάν ο λόγος χρυσού/ΔΤΚ είχε παραμείνει σταθερός με την πάροδο των ετών, η τιμή του χρυσού θα ακολουθούσε την κόκκινη γραμμή σε αντίθεση με την μπλε γραμμή, η οποία απεικονίζει την πραγματική τιμή του χρυσού.

χρυσός

Χρυσός εναντίον μετοχών

Για παράδειγμα, στο χαμηλό του χρυσού το 2015, ο δείκτης χρυσού/ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 1,14, μόλις στο μισό του δείκτη 2,0 που επικρατούσε στο υψηλό του 2012. Από αυτό το χαμηλό του 2015 μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει παράγει μια πραγματική (προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό) ετήσια απόδοση 6,3% και 9,9% πριν από τον πληθωρισμό. Ο δείκτης S&P 500 SPX, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, εν τω μεταξύ, έχει κερδίσει 10% και 13,7%, αντίστοιχα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η πραγματική απόδοση του χρυσού ήταν 8% σε ετήσια βάση και 12,5% πριν από τον πληθωρισμό. Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 9,1% και 13,6%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε μια σύγκριση 10 ετών, δεν υπάρχει αμφιβολία: η πραγματική απόδοση του χρυσού είναι 3,1% και 6,1% πριν από τον πληθωρισμό, ενώ ο S&P 500 αυξάνεται κατά 9,5% και 12,6%, αντίστοιχα.

Η συνέπεια του μοντέλου Erb / Harvey είναι ότι κάθε φορά που ο χρυσός αποκλίνει από την εύλογη αξία, τελικά θα επιστρέψει, και η ιστορία το υποστηρίζει. Εξετάστε τη συσχέτιση μεταξύ του λόγου χρυσού/ΔΤΚ ενός δεδομένου μήνα και της πραγματικής (προσαρμοσμένης στον πληθωρισμό) απόδοσης του χρυσού κατά την επόμενη δεκαετία. Από το 1975, όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις ΗΠΑ, το r-τετράγωνο αυτής της συσχέτισης είναι 29% – το οποίο στατιστικά είναι αρκετά σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην αναλογία χρυσού/ΔΤΚ εξηγούν ή προβλέπουν το 29% των μεταβολών στην επακόλουθη 10ετή απόδοση του χρυσού.

Ο Erb ανέφερε σε ένα email ότι ένα οικονομετρικό μοντέλο που βασίζεται σε αυτή τη συσχέτιση προβλέπει ότι ο χρυσός κατά την επόμενη δεκαετία θα υπολείπεται του πληθωρισμού κατά 7,5% σε ετήσια βάση.

Τι έχει κάνει τον χρυσό να γίνει τόσο υπερτιμημένος;

Οι Erb και Harvey αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της νέας τους μελέτης στη διερεύνηση των διαφόρων δικαιολογιών που δίνουν οι goldbugs για την αύξηση της τιμής του χρυσού. Αν και ορισμένες από αυτές τις λογικές έχουν κάποια αληθοφάνεια, ο Erb και ο Harvey γενικά είναι σκεπτικοί. Όπως σημείωσε ο Erb σε συνέντευξή του, «Κάθε φορά που η τιμή του χρυσού ανεβαίνει σε νέο υψηλό, το τραγούδι των σειρήνων των ιστοριών “αυτή τη φορά είναι διαφορετικό” βγαίνει από το ξύλο».

Η παλαιότερη λογική είναι ότι ο χρυσός είναι ένα αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Αλλά είναι προφανές εδώ και πολλά χρόνια ότι ο πληθωρισμός δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τις ανοδικές και πτωτικές αγορές του χρυσού και τα τελευταία χρόνια παρέχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις. Ο 12μηνος ρυθμός μεταβολής του ΔΤΚ ξεπέρασε το 9% στα μέσα του 2022 και είναι μόλις το ένα τρίτο αυτού σήμερα. Ωστόσο, ο χρυσός είναι 500 δολάρια υψηλότερος σήμερα από ό, τι τότε.

Μια άλλη ευρέως αναφερόμενη αφήγηση ήταν ότι η τιμή του χρυσού είχε γίνει συνάρτηση των ράβδων χρυσού που κατείχαν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Οι Erb και Harvey αναγνωρίζουν ότι, για λίγο, αυτή η αφήγηση υποστηρίχθηκε από πολλά περιστασιακά στοιχεία: οι διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού συσχετίστηκαν στενά με τις αλλαγές στις συμμετοχές των ETF που κατέχουν χρυσό.

Αυτή η συσχέτιση έχει καταρρεύσει σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα ETF που κατέχουν χρυσό κατέχουν συλλογικά 21% λιγότερο χρυσό σήμερα από ό, τι τον Οκτώβριο του 2020, και όμως η τιμή του χρυσού είναι πάνω από 20% υψηλότερη.

Κίνα και τιμές χρυσού

Μια νεότερη αφήγηση που οι Erb και Harvey διερευνούν εκτενώς είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση αποκτά χρυσό ως μέρος της στρατηγικής της για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτό το αφήγημα έχει κάποια αληθοφάνεια, καθώς τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η κινεζική κεντρική τράπεζα – τουλάχιστον αυτά που αναφέρει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – αυξάνονται σταθερά από τα τέλη του 2022.

Οι Erb και Harvey αναγνωρίζουν ότι η τιμή του χρυσού πιθανότατα θα εκτοξευθεί στα ύψη εάν η Κίνα ξεκινήσει σοβαρά ένα σχέδιο για να αποκτήσει αρκετό χρυσό για να αντικαταστήσει το δολάριο DXY ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό θα συνεπαγόταν την αγορά πολλών τάξεων μεγέθους περισσότερου χρυσού από ό, τι η Κίνα λέει ότι έχει αγοράσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρ ‘όλα αυτά, κάποιος σκεπτικισμός είναι σωστός. Ο Erb σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία από την κινεζική κυβέρνηση συνήθως αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους ξένους. Γιατί πρέπει τώρα να πιστέψουμε ότι η Κίνα μας λέει με ακρίβεια πόσο χρυσό αποκτά;

Εξάλλου, εάν η κινεζική κυβέρνηση είχε πραγματικά την πρόθεση να αποκτήσει τεράστιες ποσότητες χρυσού, θα είχε ένα ισχυρό κίνητρο να κρατήσει τα σχέδιά της μυστικά, ώστε να μην ωθήσει την τιμή του χρυσού. Ο Erb εικάζει ότι, λέγοντας στον κόσμο ότι αποκτά αποθέματα χρυσού, η Κίνα μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική στο μυαλό της – μια στρατηγική που μπορεί ή όχι να περιλαμβάνει την αγορά τεράστιων ποσοτήτων χρυσού τα επόμενα χρόνια.

Συμπερασματικά? Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν η κινεζική κυβέρνηση ακολουθεί μια επιθετική στρατηγική αποδολαριοποίησης με βάση τον χρυσό και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για να υποδηλώσουν ακόμη και την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των κινεζικών αποθεμάτων χρυσού και της τιμής του χρυσού.

Εν τω μεταξύ, η εικασία ότι η Κίνα είναι η πηγή της πρόσφατης ανόδου του χρυσού σε νέα υψηλά επίπεδα δεν έχει περισσότερη αξιοπιστία από οποιαδήποτε από τις μυριάδες άλλες υποθέσεις σχετικά με το γιατί «αυτή τη φορά είναι διαφορετική» που υλοποιούνται όταν οι αγορές φτάνουν σε νέα υψηλά.

Mark Hulbert is a regular contributor to MarketWatch. His Hulbert Ratings tracks investment newsletters that pay a flat fee to be audited. He can be reached at [email protected].

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο