Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Societe Generale στο Q1

Societe Generale

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε καλύτερη από την αναμενόμενη πτώση 22% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου την Παρασκευή, καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις παραγώγων μετοχών αντιστάθμισαν την μεγαλύτερη αδυναμία στη λιανική τραπεζική και στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

Η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Slawomir Krupa επιδιώκει να τερματίσει αρκετά χρόνια χαμηλών επιδόσεων και κόστους περικοπής, δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα του ομίλου κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 680 εκατομμύρια ευρώ (729,30 εκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 22% από το προηγούμενο έτος.

Αυτό ξεπέρασε τον μέσο όρο των 463 εκατομμυρίων ευρώ των 15 εκτιμήσεων αναλυτών που συνέταξε η εταιρεία. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,4% στα 6,65 δισ. ευρώ, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 6,46 δισ. ευρώ.

Βοηθούμενες από το γεγονός ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης παραμένουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο και ορισμένες έχουν αυξήσει τους στόχους κερδών για το έτος.

Οι γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SocGen, δεν έχουν επωφεληθεί τόσο πολύ από την αύξηση των επιτοκίων λόγω του υψηλού κόστους των καταθέσεων στη χώρα. Οι μετοχές τους έχουν υποαποδώσει, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα τα πάνε καλύτερα όταν τα επιτόκια μειωθούν.

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της SocGen είδε τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 26,4% στα 690 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ τα έσοδα αποδυναμώθηκαν κατά 5,1% στα 2,62 δισ. ευρώ για το τρίμηνο.

Οι πωλήσεις παραγώγων μετοχών, ένας τομέας όπου η SocGen ήταν ιστορικά ισχυρή, πήγαν καλά, ανέφερε η τράπεζα, όπως και οι υπηρεσίες εταιρικής χρηματοδότησης και οι συμβουλευτικές δραστηριότητές της.

Αυτό αντιστάθμισε την πτώση κατά 17% των πωλήσεων από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων, υποαποδίδοντας από τον μέσο όρο των εταιρειών της Wall Street και της γαλλικής ανταγωνίστριας BNP Paribas (OTC:BNPQY). Η Deutsche Bank σημείωσε αύξηση 7% στα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων.

Η SocGen δήλωσε ότι συνέχισε να υποφέρει από μια δαπανηρή πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου με στόχο την προστασία της τράπεζας από τα χαμηλά επιτόκια, αλλά η οποία γύρισε μπούμερανγκ. Κόστισε στη SocGen 300 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, επιπλέον των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Η τράπεζα δεν αναφέρει πλέον αριθμούς για τις γαλλικές λιανικές δραστηριότητές της, πιο σημαντικές για τα κέρδη της από ό, τι για την BNP Paribas, ως αυτόνομη επιχείρηση.

Η SocGen δήλωσε ότι η μεταφορά από καταθέσεις όψεως σε ρυθμιζόμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου με σταθερό επιτόκιο επιβάρυνε τα αποτελέσματά της.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο