Υποβαθμίστηκε για πρώτη φορά η πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ

Ισραήλ

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η Moody’s Investors Service μείωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Χαμάς στα οικονομικά του.

Η χώρα μειώθηκε κατά μία βαθμίδα σε Α2, την έκτη υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα και στο ίδιο επίπεδο με την Πολωνία και τη Χιλή. Ο οίκος Moody’s άλλαξε τις προοπτικές σε αρνητικές, ολοκληρώνοντας μια αξιολόγηση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η σύγκρουση και τα επακόλουθά της “θα αυξήσουν σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, καθώς και θα αποδυναμώσουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς του και τη δημοσιονομική του ισχύ, για το προβλέψιμο μέλλον”, ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι “αναμένει ότι το βάρος του χρέους του Ισραήλ θα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι προβλεπόταν πριν από τη σύγκρουση”

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

“Οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο”, ανέφερε σε δήλωσή του. “Η βαθμολογία θα ανέβει ξανά μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο”

Η σύγκρουση, η οποία ξέσπασε πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά πιέζοντας τον προϋπολογισμό βαθιά στο κόκκινο. Το δημοσιονομικό κόστος της χειρότερης ένοπλης σύρραξης του Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια αναγκάζει επίσης την κυβέρνηση να βασίζεται πολύ περισσότερο στο χρέος για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και να πληρώσει έναν πολεμικό λογαριασμό που η κεντρική τράπεζα εκτιμά σε 255 δισεκατομμύρια σέκελ (69 δισεκατομμύρια δολάρια) για την περίοδο 2023-2025.

Ισραήλ

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024, ο οποίος εκκρεμεί προς τελική έγκριση από το κοινοβούλιο αργότερα αυτό το μήνα, θα έχει έλλειμμα 6,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα για το Ισραήλ αυτόν τον αιώνα. Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο μόνο το 2020, όταν η κυβέρνηση ξόδεψε και δανείστηκε πολλά για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και των λουκέτων που ακολούθησαν.

Οι traders έχουν ήδη υπολογίσει μια πιθανή υποβάθμιση, πράγμα που σημαίνει ότι μια μείωση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές. Το κόστος ασφάλισης του χρέους του Ισραήλ έναντι χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τώρα υψηλότερο από ό,τι για κράτη με χαμηλότερη αξιολόγηση, όπως το Μεξικό και η Ινδονησία.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε από τη Γάζα στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ και σκότωσε περίπου 1. 400 ανθρώπους. Τα αντίποινα της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 27.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι προοπτικές για την οικονομία του Ισραήλ εξαρτώνται τώρα σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον η σύγκρουση θα περιοριστεί. Από την αρχή της κρίσης, και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης.

Στις 25 Οκτωβρίου, η S&P Global Ratings έγινε η τελευταία που αναθεώρησε τις προοπτικές σε αρνητικές, λόγω των κινδύνων που ενέχει η εξάπλωση του πολέμου. Οι οίκοι Fitch Ratings και Moody’s είχαν ήδη θέσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε αρνητική παρακολούθηση και σε αναθεώρηση για υποβάθμιση, αντίστοιχα.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο