Επιστρέφει η αισιοδοξία στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά σήμερα, αφού τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό απέτυχαν να προκαλέσουν περαιτέρω φόβους για καθυστερημένες μειώσεις των επιτοκίων, υποβοηθούμενες από τα ισχυρότερα του αναμενόμενου κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,2%, ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται 0,7%, και ο δείκτης NASDAQ Composite πραγματοποιεί κέρδη 1,3%.

Τα στοιχεία για το PCE ήταν αναμενόταν

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,3% τον Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Στους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός PCE αυξήθηκε κατά 2,7% έναντι προσδοκιών για 2,6%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όπως αναμενόταν, και αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση έναντι προβλέψεων για 2,7%.

Υπήρχαν φόβοι, κυρίως λόγω των “γερακίστικων” σχολίων ορισμένων αξιωματούχων της Fed, ότι ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό θα ήταν πολύ πιο μπροστά από τις προσδοκίες, γεγονός που θα μείωνε περαιτέρω την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Εταιρικά νέα

Επίσης, την Παρασκευή βοήθησαν στον τόνο τα ισχυρά κέρδη ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο των βασικών δεικτών σε υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος.

Οι μετοχές κατηγορίας Α της μητρικής εταιρείας Alphabet NASDAQ:GOOGL) της Google ενισχύονται 10%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ, αφού ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω της ισχυρής ζήτησης για τις νέες προσφορές τεχνητής νοημοσύνης. Η Alphabet ανακοίνωσε επίσης το πρώτο της μέρισμα, ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Microsoft (NASDAQ:MSFT) σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, καθώς η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε επίσης την εταιρεία να ανακοινώσει ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Η αγαπημένη της AI NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) πραγματοποιεί κέρδη 2%, επεκτείνοντας την πρόσφατη ανάκαμψη, ακόμη και όταν τα πρόσφατα κέρδη από άλλους κατασκευαστές τσιπ δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο η βιομηχανία AI θα υποστηρίξει τη ζήτηση τσιπ.

Αλλού, η μετοχή της Snap (NYSE:SNAP) καταγράφει κέρδη άνω του 24%, αφού η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε κέρδη ισχυρότερα των αναμενόμενων για το πρώτο τρίμηνο, προσφέροντας παράλληλα αισιόδοξες προοπτικές.

Άλλες μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν επίσης άνοδο μετά την προώθηση νομοσχεδίου από τις ΗΠΑ που έδωσε στην εφαρμογή ροής βίντεο TikTok ένα χρόνο για να εκποιηθεί ή να εγκαταλείψει τις αγορές των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Intel (NASDAQ:INTC) υποχωρεί 12%, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της εταιρείας κατασκευής τσιπ και τη μέτρια πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο.

Το αργό θα διακόψει το αρνητικό σερί δύο εβδομάδων

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή και ήταν σε καλό δρόμο για να διακόψουν ένα σερί απωλειών δύο εβδομάδων, εν μέσω στοιχημάτων για στενότερες προμήθειες και συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,6% υψηλότερα στα 84,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται 0,6% στα 89,51 δολάρια το βαρέλι.

Για την εβδομάδα, το Brent έχει κερδίσει πάνω από 2% μέχρι στιγμής, ενώ το WTI έχει αυξηθεί περίπου 1%.

Οι τιμές ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά τη συνολική συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας κάποια στενότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι ανησυχίες για διαταραχές στον εφοδιασμό της Μέσης Ανατολής παρέμειναν επίσης στο παιχνίδι, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τα πλήγματά του κατά της μαχητικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα, εξασφαλίζοντας ότι οι εντάσεις παρέμειναν αυξημένες στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί ένας πόλεμος με το Ιράν.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο