Και ράβδους χρυσού πωλούν πλέον τα παντοπωλεία στην Νότια Κορέα

χρυσός

χρυσού

Εκτός από το ράμεν και τα λουκάνικα, τα παντοπωλεία της Νότιας Κορέας έχουν ένα νέο δημοφιλές στοιχείο στο μενού – ράβδους χρυσού.


Η μεγαλύτερη αλυσίδα μίνι μάρκετ της χώρας, CU, συνεργάζεται με την Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) για να προσφέρει στους πελάτες μίνι ράβδους χρυσού – και πωλούν σαν ζεστά κέικ.

Μια ποικιλία από ράβδους χρυσού μεγέθους νυχιών που ζυγίζουν μεταξύ 0,1 γραμμαρίου και 1,87 γραμμαρίου πωλούνται στα καταστήματα CU από τον Απρίλιο. Μια ράβδος 1,87 γραμμαρίων πωλείται για 225,000 γουόν (165,76 δολάρια) και μια ράβδος 0,5 γραμμαρίων πωλείται για 77,000 γουόν.

Με τιμή 113.000 γουόν το καθένα, οι ράβδοι 1 γραμμαρίου εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα. Τα μπαρ έρχονται με συγχαρητήρια μηνύματα, ευχές γενεθλίων και ακόμη και σχέδια για τύπους προσωπικότητας.

Οι άνθρωποι στα 30 τους ήταν πιο δραστήριοι στην αγορά αυτών των ράβδων χρυσού, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 41% των συνολικών πωλήσεων από την έναρξή τους, σύμφωνα με την εμπορική εφαρμογή τηλεφώνου Pocket CU της CU. Εκείνοι στα 40 τους αποτελούν το 35,2% των πωλήσεων, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους στα 50 τους στο 15,6%. Οι άνθρωποι στα 20 τους αντιπροσώπευαν το 6,8% όλων των πωλήσεων.

Η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση σε 5 τόνους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εν μέσω αυξανόμενων τιμών του κίτρινου μετάλλου, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σε πρόσφατη έκθεση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των αγορών χρυσού στη Νότια Κορέα σε περισσότερα από δύο χρόνια, σημείωσε το WGC.

Άλλα παντοπωλεία οδηγούν επίσης το κύμα χρυσού. Στην αλυσίδα μίνι μάρκετ GS25 της Νότιας Κορέας, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν μικρές γκοφρέτες χρυσού από μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

«Συνήθως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν το τοπικό νόμισμα υποτιμάται, η ζήτηση για χρυσά φυσικά κοσμήματα θα αυξηθεί καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις για περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου», δήλωσε ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, παγκόσμιας οικονομίας και έρευνας αγορών στο UOB.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Χρυσού της Κορέας, οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί στο ρεκόρ των 456.000 γουόν (335,3 δολάρια) ανά 3,75 γραμμάρια ή 0,13 ουγκιές. Αντίθετα, ο Κορεάτης κέρδισε
έχει αποδυναμωθεί πάνω από 5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, διαπραγματευόμενο σήμερα στα 1.358,7 έναντι του δολαρίου.

Το WGC σημείωσε μια πρόσφατη τάση αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταξύ μιας νεότερης ομάδας στην Ασία, ακόμη και όταν οι τιμές του χρυσού σπάνε τα υψηλά ρεκόρ.

«Πολλές ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα για πρώτη φορά σε μια γενιά», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του WGC, Shaokai Fan. «Είναι λογικό ότι πολλοί νεότεροι επενδυτές εξερευνούν τον χρυσό ως έναν τρόπο διαφοροποίησης και προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων».

Οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, την Κίνα, αγοράζουν επίσης χρυσό, με τη συλλογή 1 γραμμαρίου μικρών φασολιών σε γυάλινα βάζα να γίνεται τάση μεταξύ των νέων της χώρας. Η Κίνα ηγείται επίσης της καταναλωτικής ζήτησης για ράβδους χρυσού, με τη χώρα να ξεπερνά την Ινδία το 2023 για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.

Ξεχωριστά, στις ΗΠΑ πέρυσι, ο γίγαντας λιανικής αποθήκης Costco έγινε ένα δημοφιλές one-stop shop για ράβδους χρυσού μιας ουγγιάς με τιμή κοντά στα 1.900 δολάρια.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο