Ποιοι παράγοντες απειλούν την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και ανάπτυξη

ΔΝΤ

Οι διαφορές μεταξύ των οικονομικών μπλοκ της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των οικονομικών μπλοκ που ευθυγραμμίζονται με την Κίνα απειλούν την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τρίτη.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ δήλωσε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι γεγονότα όπως η παγκόσμια πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις με τρόπους που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όλο και περισσότερο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο καθοδηγούνται από ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια για να καθορίσουν με ποιον συναλλάσσονται και επενδύουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να επιλέγουν όλο και περισσότερο πλευρά μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας «δεν είναι απαραίτητα κακή», η τάση κατακερματισμού απειλεί την απομάκρυνση από ένα «παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες» και μια «σημαντική αντιστροφή των κερδών από την οικονομική ολοκλήρωση», δήλωσε η Gopinath.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αυξάνονται καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τους εμπορικούς περιορισμούς και τις κυρώσεις στην Κίνα, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ενώ οι ανησυχίες για την πρόοδο του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η ρητορική γύρω από την Ταϊβάν έχουν επίσης επιδεινώσει το κλίμα.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντικατοπτρίζεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 3.000 εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από χώρες παγκοσμίως το 2022 και το 2023, υπερτριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΔΝΤ.

Το εμπόριο μεταξύ των μπλοκ της Κίνας και των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε σύγκριση με το εμπόριο μεταξύ των χωρών εντός των ομάδων, δήλωσε η Gopinath. Το μπλοκ των ΗΠΑ περιλαμβάνει κυρίως την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι χώρες που κλίνουν προς την Κίνα περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ερυθραία, το Μάλι, τη Νικαράγουα και τη Συρία.

Από την εισβολή στην Ουκρανία, το εμπόριο μεταξύ των μπλοκ έχει μειωθεί κατά περίπου 12% και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με εκείνες εντός των συστατικών του μπλοκ.

Η Κίνα, ειδικότερα, δυσκολεύεται να διατηρήσει τις ξένες επενδύσεις εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Δύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μειώθηκαν κατά 26% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μελλοντικός αντίκτυπος

Ενώ ο οικονομικός κατακερματισμός δεν έχει ακόμη φτάσει στα ίδια επίπεδα με τον Ψυχρό Πόλεμο, ο δυνητικός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το εμπόριο, σύμφωνα με την Gopinath.

Εάν οι διαιρέσεις δεν γεφυρωθούν, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει το 7% στο σενάριο ακραίου κατακερματισμού. Το ΑΕΠ θα πληγεί κατά περίπου 0,2% σε περίπτωση ήπιων διαιρέσεων.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τις ξένες επενδύσεις από πιο προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, παρά τις τάσεις κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, ο λόγος του συνολικού εμπορίου αγαθών προς το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν σχετικά σταθερός τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δήλωσε η Gopinath.

Ένας λόγος είναι ότι ο αντίκτυπος του κατακερματισμού έχει μετριαστεί από μια ομάδα χωρών ουδέτερων έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ, οι οποίες λειτουργούν ως οικονομίες «σύνδεσης» μέσω των οποίων μπορούν να αναδρομολογηθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Χρησιμοποιώντας το «οικονομικό και διπλωματικό τους βάρος», αυτές οι αδέσμευτες χώρες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της ολοκλήρωσης του κόσμου, δήλωσε η Gopinath.

πηγή:www.cnbc.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο