Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της Deutsche Bank στο Q1

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank κατέγραψε την Πέμπτη καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση 10% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, καθώς η ανάκαμψη των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος και η σύναψη συμφωνιών ώθησε τα έσοδα του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.

Τα κέρδη σημαίνουν ότι η επενδυτική τραπεζική μπόρεσε να ανακτήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος βιοποριστής της Deutsche από το γιγαντιαίο τμήμα λιανικής που επωφελήθηκε πρόσφατα από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά υπέφερε από δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση πελατών.

Τα στοιχεία του ομίλου σηματοδότησαν το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών – ένα σημαντικό σερί κερδών για την Deutsche μετά από μεγάλες ζημίες κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι μετοχές της, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% τον τελευταίο χρόνο, άνοιξαν 1,5% χαμηλότερα μετά τα αποτελέσματα.

Τα καθαρά κέρδη της Deutsche που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 1,275 δισ. ευρώ (1,37 δισ. δολάρια) το τρίμηνο. Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 1,158 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η ανταγωνίστρια BNP Paribas (OTC:BNPQY) ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις την Πέμπτη, ενώ η Barclays ανακοίνωσε πτώση κερδών.

“Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Christian Sewing σε σημείωμα προς το προσωπικό.

Είπε ότι η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για το 2025, οι οποίοι περιλαμβάνουν μείωση του δείκτη κόστους προς εισόδημα που οι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ φιλόδοξος.

Παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη της τράπεζας, η Deutsche κινείται σε μια αδύναμη οικονομία στην εγχώρια αγορά της, παρόλο που το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί.

Και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το 2024 θα είναι λιγότερο ρόδινο για τα κέρδη των γερμανικών τραπεζών, καθώς η κρίση των ακινήτων βαραίνει και τα δάνεια γίνονται επισφαλή.

Τα έσοδα της Deutsche από την επενδυτική τραπεζική αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καλύτερα από την αύξηση 6,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η πτώση των εσόδων της εταιρικής τράπεζας κατά 5% δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για πτώση 3,5%, ενώ η μείωση των εσόδων του τμήματος λιανικής κατά 2% ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις.

Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος, μία από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της τράπεζας, αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αδύναμο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες για κέρδη 2,6% και προηγήθηκε της πτώσης 3% των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.

Η χορήγηση δανείων και η παροχή συμβουλών αποτέλεσε φωτεινό σημείο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 54%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση κατά 36% και ξεπερνώντας την αύξηση κατά 25% μεταξύ των μεγάλων ανταγωνιστών στις ΗΠΑ.

Ο οίκος Moody’s (NYSE:MCO) χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως “σταθερό μαξιλάρι” για τυχόν προβλήματα στα ακίνητα. Οι αναλυτές της KBW, οι οποίοι αξιολογούν την Deutsche ως underperform, δήλωσαν ότι τα κέρδη ήταν “εντάξει, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο”.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η επενδυτική τράπεζα θα παραμείνει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Deutsche μέχρι το 2026. Αυτό αποτελεί μετατόπιση των προσδοκιών σε σχέση με πέρυσι, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τράπεζα λιανικής θα κυριαρχήσει.

Η Deutsche Bank έθεσε ως στόχο το 2019 να μειώσει την εξάρτηση από την ασταθή επενδυτική της τράπεζα και να στηριχθεί αντ’ αυτού σε πιο σταθερές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν επιχειρήσεις και πελάτες λιανικής ως έναν τρόπο αποκατάστασης της κερδοφορίας.

Τα αποτελέσματα ήταν μικτά.

Το τμήμα λιανικής, ενώ επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια και το εισόδημα που προσφέρει, έχει επισύρει την περιφρόνηση των ρυθμιστικών αρχών μετά την κακή ενσωμάτωση του βραχίονα της Postbank, αφήνοντας τους πελάτες να διαμαρτύρονται ότι ήταν αποκλεισμένοι από τους λογαριασμούς τους και ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα τηλεφωνικά κέντρα.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των κερδών των τραπεζών από τα δάνεια και των καταθέσεων.

Η Deutsche, η τιμή της μετοχής της οποίας έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης, κερδίζοντας έναν νέο κορυφαίο επενδυτή.

Στο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι μετοχές της τράπεζας είχαν πέσει κατά 15% σε μία μόνο ημέρα λόγω των φόβων για μετάδοση της κρίσης μετά τη διάσωση τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Η αναταραχή προκάλεσε πανικό στους επενδυτές και απόσυρση καταθέσεων από τους πελάτες, προκαλώντας τη σπάνια παρέμβαση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε: “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Τώρα η Deutsche Bank αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τα εμπορικά ακίνητα, τα οποία έχουν δεχθεί πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

Η τράπεζα προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι η τρέχουσα κρίση στα εμπορικά ακίνητα θα συνεχιστεί το 2024 και ότι οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα είναι στο ανώτερο άκρο του προβλεπόμενου εύρους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο