Μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των miners

BHP

Ο όμιλος BHP (NYSE:BHP) δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Anglo American (JO:AGLJ) ύψους 38,8 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που θα τοποθετούσε τη συνδυασμένη οντότητα ως τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Η προσφορά της BHP ύψους 25,08 λιρών ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 31% και περιλαμβάνει σχέδια για την εκποίηση των δραστηριοτήτων σιδηρομεταλλεύματος και πλατίνας της Anglo American στη Νότια Αφρική, περιοχές στις οποίες η BHP δεν έχει επί του παρόντος παρουσία.

Οι μετοχές της Anglo σημείωσαν άνοδο σχεδόν 13% στις συναλλαγές της Πέμπτης στο Λονδίνο.

Η Anglo American, με μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χιλή, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, αξιολογεί επί του παρόντος την προσφορά.

Εάν οριστικοποιηθεί, η συνδυασμένη εταιρεία θα ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς χαλκού, γεγονός που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει πρόσθετες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα της εξόρυξης.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Anglo American, η οποία είχε χρηματιστηριακή αξία 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τελευταία συνεδρίαση, υποβάλλεται σε επανεξέταση περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μετά από σημαντική πτώση των ετήσιων κερδών κατά 94% και πολλαπλές διαγραφές περιουσιακών στοιχείων λόγω της μειωμένης ζήτησης για τα μεταλλευτικά της μέταλλα.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, οι αναλυτές της Jefferies πιστεύουν ότι η BHP θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον 25 λίρες ανά μετοχή της Anglo American πριν η εταιρεία “εξετάσει σοβαρά μια προσφορά”.

“Εάν η Anglo απορρίψει αυτή την προσφορά, το ερώτημα είναι αν η BHP επιστρέψει με κάτι καλύτερο”, δήλωσαν οι αναλυτές.

“Όπως και να έχει, θα περιμέναμε ότι η άμυνα της Anglo θα περιλαμβάνει πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και/ή συγχωνεύσεις για να ξεκλειδώσει την αξία της SoTP”, προσθέτουν, επαναλαμβάνοντας την αξιολόγηση Buy για την Anglo.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο