Σε χαμηλό 16 ετών οι συμφωνίες στο ευρωπαϊκό κλάδο real estate

ακίνητα

ακινήτων

Οι συμφωνίες ακινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν στον υψηλότερο αριθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανέφερε την Πέμπτη η εταιρεία παροχής στοιχείων MSCI Real Assets, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την εξοντωτική αύξηση του κόστους χρέους και την πτώση των τιμών, η οποία επιδεινώθηκε από το άδειασμα ορισμένων γραφείων και κεντρικών δρόμων μετά την πανδημία.

Οι επενδυτές παγκοσμίως επανεξετάζουν πότε αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, μειώνοντας τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη σε ευαίσθητους τομείς όπως τα ακίνητα.

Τα στοιχεία της MSCI έδειξαν ότι ο αριθμός των συμφωνιών ακινήτων αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ (5,4 εκατ. δολαρίων) που τερματίστηκαν και των ακινήτων προς πώληση που αποσύρθηκαν από την αγορά κατά το τρίμηνο αυξήθηκε σε 110, το υψηλότερο από το 2010, όταν ο τομέας εξακολουθούσε να πλήττεται από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η συνολική αξία των ευρωπαϊκών πωλήσεων εμπορικών ακινήτων υποχώρησε επίσης κατά 26% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 και το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ετήσιας μείωσης.

“Μετά από ένα πολύ αργό 2023, υπήρχαν ελπίδες ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα θα άρχιζαν να ανακάμπτουν. . . (αλλά) η αγορά παραμένει ένα δύσκολο μέρος για συναλλαγές”, δήλωσε ο Tom Leahy, επικεφαλής του EMEA Real Assets Research της MSCI.

“Οι προσδοκίες των αγοραστών και των πωλητών για τις τιμές έχουν αποκλίνει και μέχρι τα επιτόκια να αρχίσουν να μειώνονται ή οι προοπτικές ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών να βελτιωθούν αισθητά, το χάσμα των τιμών είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο