Μεικτό κλείσιμο στη Wall εν μέσω τεχνολογικών πιέσεων και αισιοδοξίας για τα επιτόκια

Με μεικτά πρόσημα και μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να συνεχίζει το ανοδικό σερί του παρά τις τεχνολογικές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές έδωσαν και σήμερα έμφαση στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ διατηρούν τις ελπίδες τους ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει αργότερα φέτος τη μείωση του κόστους δανεισμού.

  • Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά την τελευταία δημοπρασία 10ετών τίτλων, ύστερα από πέντε ημέρες αποκλιμάκωσης, δεν άφησε περιθώρια στους αγοραστές να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, καθώς πλήττει συνήθως τις μετοχές αξίας όπως αυτές του τεχνολογικού τομέα.

Ελλείψει άλλων καταλυτών, όμως, οι επενδυτές εστίασαν στα τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα, από όπου τα μηνύματα είναι κατά κύριο λόγο θετικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 424 εταιρείες του S&P 500 που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι την Τρίτη, σχεδόν το 78% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

  • Εν τω μεταξύ, τα τελευταία ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, άμβλυναν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρότι οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν σταθεροί στη γραμμή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι η πρόοδος στη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει εξασθενίσει και θα χρειαστεί να διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές δίνουν πλέον πιθανότητες 65% η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκιά της κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Fedwatch του Ομίλου CME, από περίπου 54% που έδιναν πριν από μια εβδομάδα.

  • Οι επενδυτές αναμένουν μάλιστα με ανυπομονησία τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, και κυρίως τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ευελπιστώντας ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους.

Έτσι, αν και οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς ξεκίνησαν τη συνεδρίαση πτωτικά, σταδιακά και με δυσκολία κατάφεραν να ανακάμψουν από τα χαμηλά ημέρας με τον Dow Jones μάλιστα να επιτυγχάνει ένα ακόμη θετικό κλείσιμο.

Ο ευρύτερος S&P 500, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε στο “κόκκινο” έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος, στις 5.187,72 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του και να κλείσει μόλις 0,18% χαμηλότερα, στις 16.302,76 μονάδες.

  • Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips 21 έκλεισαν στο “πράσινο” και μόλις 9 πτωτικά. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (2,33%), Boeing (2,06%) και JPMorgan Chase (2,03%).

Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Intel (-2,22%), μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι η ανάκληση ορισμένων αδειών εξαγωγής στην Κίνα θα πλήξει τις πωλήσεις της, ενώ ακολούθησαν  η Merck με -0,64% και η Home Depot με -0,55%.

  • Βασική “τροχοπέδη” για την αγορά σήμερα ήταν ο τίτλος της Uber, που κατέγραψε “βουτιά” σχεδόν 5,7%, μετά την πρόβλεψή της για τα ακαθάριστα έσοδα στο β’ τρίμηνο, η οποία ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και η μετοχή της Tesla, που τερμάτισε την ημέρα 1,74% χαμηλότερα μετά την είδηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν εμπλοκή της σε ενδεχόμενη υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών και καταναλωτών σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος αυτόνομης οδήγησης των οχημάτων της.

  • Με απώλειες έκλεισαν και αρκετές ακόμα μετοχές τεχνολογίας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως αυτές των Amazon (-0,40%) και Alphabet (-1,05%), επηρεασμένες από την ανάκαμψη της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μετά από πέντε ημέρες αποκλιμάκωσης, εξέλιξη που συνήθως πλήττει τις μετοχές ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο